Велико интересовање за упис у предшколске установе

07.04.2022. 14:43
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

У посљедњих неколико година постепено се повећавао проценат обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем, али постоји много већа заинтересованост, што потврђују листе чекања за упис.

Овим програмом се успорава ограничен број слободних мјеста у предшколским установама, рекла је помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић.

Она је разговарала са генералним секретаром Савеза општина и градова Српске Александром Пантићем о стању у области предшколског васпитања и образовања, са циљем да се о наведеном питању детаљније информишу сви начелници и градоначелници у Републици Српској.

- Кроз Програм за дјецу у години пред полазак у школу, који се реализује од 1. марта до 31. маја 2022. године омогућили смо дјеци, која нису похађала неки од програма у предшколским установама, да се кроз тромјесечни програм квалитетније припреме за први разред основне школе. Додатно, Министарство просвјете и културе РС обавијестило је јединице локалних самоуправа да могу поднијети захтјев за коришћење слободног простора у основним школама, са циљем повећања обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем. Наведену иницијативу смо покренули са циљем да се слободни простори у основним школама прилагоде за потребе предшколског васпитања и образовања јер је то тренутно финансијски прихватљивије општинама и градовима него да се изграде нови објекти предшколских установа - рекла је Цвијановићева.

Нагласила је да је, поред наведеног, на састанку разговарано и о различитим иницијативама за Измјену и допуну Закона о предшколском васпитању и образовању, које имају потенцијал да унаприједе функционисање система предшколског васпитања и образовања у изразито неразвијеним и неразвијеним јединицама локалних самоуправа.

На састанку је договорено да ће Савез општина и градова Српске доставити своје мишљење на текст Закона о измјенама и допунама закона о предшколском васпитању и образовању, како би се јасније дефинисале могућности организовања предшколског васпитања и образовања и у јединицама локалних самоуправа у којима се он тренутно не организује.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    12h 56m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    15h 15m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    15h 42m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    18h 22m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    11h 3m
    0