Veliko interesovanje za upis u predškolske ustanove

07.04.2022. 14:43
0
IZVOR: srpskainfo.com

U posljednjih nekoliko godina postepeno se povećavao procenat obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, ali postoji mnogo veća zainteresovanost, što potvrđuju liste čekanja za upis.

Ovim programom se usporava ograničen broj slobodnih mjesta u predškolskim ustanovama, rekla je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović.

Ona je razgovarala sa generalnim sekretarom Saveza opština i gradova Srpske Aleksandrom Pantićem o stanju u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, sa ciljem da se o navedenom pitanju detaljnije informišu svi načelnici i gradonačelnici u Republici Srpskoj.

- Kroz Program za djecu u godini pred polazak u školu, koji se realizuje od 1. marta do 31. maja 2022. godine omogućili smo djeci, koja nisu pohađala neki od programa u predškolskim ustanovama, da se kroz tromjesečni program kvalitetnije pripreme za prvi razred osnovne škole. Dodatno, Ministarstvo prosvjete i kulture RS obavijestilo je jedinice lokalnih samouprava da mogu podnijeti zahtjev za korišćenje slobodnog prostora u osnovnim školama, sa ciljem povećanja obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. Navedenu inicijativu smo pokrenuli sa ciljem da se slobodni prostori u osnovnim školama prilagode za potrebe predškolskog vaspitanja i obrazovanja jer je to trenutno finansijski prihvatljivije opštinama i gradovima nego da se izgrade novi objekti predškolskih ustanova - rekla je Cvijanovićeva.

Naglasila je da je, pored navedenog, na sastanku razgovarano i o različitim inicijativama za Izmjenu i dopunu Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, koje imaju potencijal da unaprijede funkcionisanje sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja u izrazito nerazvijenim i nerazvijenim jedinicama lokalnih samouprava.

Na sastanku je dogovoreno da će Savez opština i gradova Srpske dostaviti svoje mišljenje na tekst Zakona o izmjenama i dopunama zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kako bi se jasnije definisale mogućnosti organizovanja predškolskog vaspitanja i obrazovanja i u jedinicama lokalnih samouprava u kojima se on trenutno ne organizuje.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra neradni dan Sutra neradni dan
Lov gazda sa Jadrana ne prestaje Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
Manji prinosi dižu cijene voća Manji prinosi dižu cijene voća
Najčitanije
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    23h 11m
    2
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    7h 47m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    7h 3m
    0
  • Danas Markovdan
    11h 29m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    4h 19m
    3