Велико признање за српску научницу: Изабрана у Националну академију у Америци

18.06.2023. 20:51
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Професорица Јелена Вучковић изабрана је у Националну академију наука САД (НАС) као признање за њена изузетна и континуирана достигнућа у оригиналном истраживању.

Чланство у ову институцију је знак изврсности у науци и сматра се једном од највиших почасти које научник може добити.

Професорица Вучковић води Лабораторију за наноскаларну и квантну фотонику на чувеном Станфорду, једном од најбољих универзитета на свијету.

Јелена Вучковић је рођена у Параћину. У Нишу је дипломирала на Електронском факултету. Магистрирала је и докторирала на престижном калифорнијском Caltech-u.

Јелена је међу водећим свејтским експертима за нанофотонику, квантне информацијске технологије, квантну оптик , инверзни дизајн фотонике, нелинеарну оптику, оптоелектронику и QED шупљине.

Успјех српске научнице је утолико већи што није Американка, а успјела је, прво да изгради вансеријску каријеру на Станфорду и у научним круговима, а онда и да буде изабрана у Националну академију за науку.

О значају Станфорда говори и чињеница да је 1960-их CIA са овим универзитетом покренула пројекат Stanford Research Institute (SRI). Од тада је Станфорд центар развоја нових технологија за обавјештајне сврхе. CIA финансира ове активности, а једна од њихових технологија је ARPANET, претходник данашњег интернета.

Национална америчка академија наука (National Academy of Sciences, NAS) има око 2.400 чланова. Основана је 1863. актом Конгреса, који је потписао предсједник Абрахам Линколн. Састављена је од истакнутих научика који су изабрани на основу њихових значајних научних доприноса. Не укључују само америчке научнике, већ и највеће свјетске стручњаке.

Од милиона научника, у NAS улазе само најбољи од најбољих. NAS је задужена за пружање независних, објективних савјета нацији о питањима која се односе на науку и технологију. Научнике бирају њихове колеге. Око 500 садашњих и преминулих чланова NAS-a добило је Нобелове награде, а Зборник радова Националне академије наука, основан 1914. године, данас је један од водећих међународних часописа који објављује резултате оригиналних истраживања, преноси портал Serbian Times.

Коментари 0
Повезане вијести
НБА одушевљена Јокићевим потезом против Американаца НБА одушевљена Јокићевим потезом против Американаца
"Дрим тим" убједљив против Србије "Дрим тим" убједљив против Србије
Насиље у америчкој политици: Историјат атентата на предсједнике и политичаре Насиље у америчкој политици: Историјат атентата на предсједнике и политичаре
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  16h 28m
  13
 • Пуњене тиквице
  16h 1m
  0
 • Преминула једногодишња беба након што је отац заборавио у аутомобилу
  16h 21m
  0
 • Пад система и у БиХ
  14h 42m
  1
 • Лукић: Нема већег севапа него нахранити гладног (ВИДЕО)
  7h 9m
  12