Видовић: Дугорочно задужење значи да сте стабилна земља

14.12.2023. 11:56
2
ИЗВОР: srna.rs

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2024. годину којом је одобрава дугорочно задуживање у максималном износу до 951.700.000 КМ.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић је у завршној ријечи у Народној скупштини рекла да увијек када се једна земља може дугорочно задужити онда то значи да је финансијски стабилна.

Она је, одговарајући на критике опозиције, рекла да просјечна каматна стопа свих кредита Српске која се односи на спољни дуг износи 2,1 одсто.

- Просјечна каматна стопа унутрашњег дуга је три одсто. Просјечна камата за комплетни дуг Српске на данашњи дан је 2,3 одсто - рекла је Видовићева.

Она је истакла да се ради на пројекту емитовања народних обвезница, те да ће се са тиме кренути 1. марта наредне године.

- Знамо да ћемо имати успјеха у томе, јер је велики интерес за наше обвезнице. Желимо да у том смислу максимално поједноставимо процедуру, односно да обвезницу можете купити и у пошти, банци и сличним мјестима на којима постоји платни промет. А све у смислу да не морате плаћати брокера - рекла је Видовићева.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 14.12.2023. 18:07
    Nije problem da se bilo ko zaduzi i dug vrati,pa da se opet zaduzi pogotovu ako je dug ulozen u neku investiciju koja ce zaraditi i za dug i za kamatu i za duznika,ali non stop dizati kredite i tako vracati predhodne kredite vodi ka utopiji.
  • Generic placeholder image
    Лепи 14.12.2023. 13:40
    Стабилно задужена земља. Што ће рећи, не назире крај дуговању.
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    6h 5m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    21h 35m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    20h 49m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    21h 6m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    8h 36m
    0