Vidović: Dugoročno zaduženje znači da ste stabilna zemlja

14.12.2023. 11:56
2
IZVOR: srna.rs

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2024. godinu kojom je odobrava dugoročno zaduživanje u maksimalnom iznosu do 951.700.000 KM.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović je u završnoj riječi u Narodnoj skupštini rekla da uvijek kada se jedna zemlja može dugoročno zadužiti onda to znači da je finansijski stabilna.

Ona je, odgovarajući na kritike opozicije, rekla da prosječna kamatna stopa svih kredita Srpske koja se odnosi na spoljni dug iznosi 2,1 odsto.

- Prosječna kamatna stopa unutrašnjeg duga je tri odsto. Prosječna kamata za kompletni dug Srpske na današnji dan je 2,3 odsto - rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da se radi na projektu emitovanja narodnih obveznica, te da će se sa time krenuti 1. marta naredne godine.

- Znamo da ćemo imati uspjeha u tome, jer je veliki interes za naše obveznice. Želimo da u tom smislu maksimalno pojednostavimo proceduru, odnosno da obveznicu možete kupiti i u pošti, banci i sličnim mjestima na kojima postoji platni promet. A sve u smislu da ne morate plaćati brokera - rekla je Vidovićeva.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 14.12.2023. 18:07
    Nije problem da se bilo ko zaduzi i dug vrati,pa da se opet zaduzi pogotovu ako je dug ulozen u neku investiciju koja ce zaraditi i za dug i za kamatu i za duznika,ali non stop dizati kredite i tako vracati predhodne kredite vodi ka utopiji.
  • Generic placeholder image
    Lepi 14.12.2023. 13:40
    Stabilno zadužena zemlja. Što će reći, ne nazire kraj dugovanju.
Povezane vijesti
Prosječna cijena kvadrata stana u Srpskoj veća za 24,1 odsto Prosječna cijena kvadrata stana u Srpskoj veća za 24,1 odsto
Ovo je cijena školarine na fakultetima u Srpskoj za akademsku 2024/25. godinu Ovo je cijena školarine na fakultetima u Srpskoj za akademsku 2024/25. godinu
U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe
Najčitanije
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    11h 43m
    0
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    7h 40m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    13h 47m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    11h 1m
    0
  • Odličnim učenicima 50 odsto jeftinije polaganje vozačkog ispita
    9h 59m
    0