Вијенци на споменик Гаврилу Принципу на 104. годишњицу његове смрти

28.04.2022. 17:52
0
ИЗВОР: srna.rs

Представници Владе Србије, Војске Србије и Града Београда положили су данас вијенце на споменик Гаврилу Принципу, поводом 104 године од његове смрти, саопштио је градски секретаријат за информисање.

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић подсјетио је да је Принцип преминуо на данашњи дан 1918. године у аустроугарском затвору у чешком градићу Терезин, не дочекавши да види слом царевине против које се борио, али је нагласио да је његово дјело преживјело.

Весић је истакао да је Принцип дио свог живота провео у Београду, гдје је сањао да се ослободи српски народ и да сви Јужни Словени живе у једној држави.

- Припадао је Младој Босни, која није била само српска организација, већ су јој припадали и други народи који су сањали да и Босна буде део једне велике југословенске државе, чији би главни град био Београд - рекао је Весић.

Он је подсјетио да се Београд Принципу одужио прије четири године, подизањем споменика који је откривен на стогодишњицу његове смрти, док је у Сарајеву склоњена плоча са његовим ликом и натписом да је извршен атентат.

Принцип је умро у 24. години од туберкулозе у затвору у Терезину гдје је, по пресуди аутроугарског суда у Сарајеву, издржавао двадесетогодишњу казну због убиства аустријског престолонасљедника Франца Фердинанда и његове супруге Софије Хотек, на Видовдан, 28. јуна 1914. године у Сарајеву.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    8h 21m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    9h 36m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    15h 27m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    13h 54m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    15h 46m
    0