Винари због слабог пласмана пуних подрума дочекују бербу

24.08.2020. 08:37
0
ИЗВОР: Nezavisne

Пандемија вируса корона, као и дозвољени увоз грожђа из иностранства зауставили су пласман вина, због чега домаћи винари у БиХ овогодишњи род неће имати гдје да складиште, те, како кажу, пуних подрума дочекују нову бербу.

Виноградари сматрају да је неопходна помоћ државе да би били заштићени домаћи произвођачи, како тржиште не би преплавило грожђе из увоза.

- Винари у БиХ тражили су од надлежних институција да се забрани увоз грожђа из иностранства, да би се на тај начин помогло виноградарској привреди да се извуче из тешке ситуације која је погодила овај сектор усљед пандемије изаване вирусом  корона - рекао је  за "Независне" Радован Вукоје, члан Удружења винара источне Херцеговине "Винос" и власник Винарије "Вукоје".

- Тражили смо од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ да уведу забрану за увоз грожђа, али они нису имали за то слуха. Само су наложили да се појача инспекцијски назор над увозом тог грожђа - казао је Вукоје.

Према његовим ријечима, Удружење винара Херцеговине "Винос" се обраћало и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС са захтјевом да се помогне виноградарима.

- Надлежно министарство није нам се ниједном обратило, док  друге државе помажу рјешавати проблеме које имају винари. Овдје се не догађа ништа како би се помогло људима у овоме послу да преживе ову годину - казао је Вукоје.

- Што се тиче рода, ми смо ове године имали зелену бербу да смањимо приносе - истиче Вукоје.

Из Министарства пољопривреде и водопривреде РС, с друге стране, "Независним" су рекли да на њихову званичну адресу није стигао упит овог удружења.

Драган Анђелић, власник Винарије "Анђелић" из Требиња, каже да је пласман вина у протеклим мјесецима био потпуно замрзнут.

- Туризам је стао, угоститељски објекти су били затворени, а своја вина нисмо могли пласирати ни у иностранство. Наши партнери из Кине су јавили да до даљег не треба да очекујемо наруџбу. Вјерујем да ситуација ни за годину неће бити нормализована - рекао је Анђелић.

Нагласио је да сви који имају озбиљне винарије имају и винограде, те велике проблеме, зато што берба само што није почела, а они не успијевају продати вино.

- Земље региона субвенционишу и производњу грожђа и извоз, тако да ми њима не можемо бити конкуренција. Нисмо у равноправном положају са окружењем и то је велики проблем - рекао је Анђелић.

Жељко Јунгић, власник Винарије "Јунгић" из Челинца, истиче да је овогодишњи  принос смањен за неких 20 одсто.

- Нема славља ни вјенчања, тако да је пад продаје очекиван. Тек понеку флашу вина продали смо у маркетима, али је то недовољно и пуних судова дочекаћемо бербу, а онда нећемо знати гдје са новим грожђем - рекао је Јунгић.

Додао је да су имали уговор са клијентима из Бразила за извоз вина, али, како каже, тренутно је све у стању мировања.

Коментари 0
Повезане вијести
Извоз оружја и муниције из БиХ и даље расте Извоз оружја и муниције из БиХ и даље расте
Домаћа пастрмка осваја страна тржишта Домаћа пастрмка осваја страна тржишта
Двије трећине хране коју једемо је из увоза Двије трећине хране коју једемо је из увоза
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    16h 6m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 2m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    15h 6m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    11h 59m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    13h 56m
    0