VIP особе у зграду парламента улазе без контроле

24.05.2021. 09:28
0
ИЗВОР: nezavisne.com

При уласку у зграду Парламентарне скупштине (ПС) БиХ у Сарајеву VIP особе више не морају пролазити безбједносне контроле, потврђено је за "Независне новине" из Службе за заједничке послове институција БиХ.

Подсјетимо, на улазима у зграду ПС БиХ су у марту постављени метал-детектори, који су унијели зрно сумње међу посланике те су неки од њих изјавили да је потпуно неуобичајено да се такав систем поставља на VIP улаз.

Између осталих, реаговао је тада Дамир Арнаут, посланик у Представничком дому, истичући да, од како су ти детектори и РТГ уређаји постављени на улазе, припадници осигурања захтијевају од посланика и делегата да кроз њих пролазе, односно да се подвргавају прегледу њихове личне ствари.

О чему се ту ради питали смо Службу за заједничке послове институција БиХ, одакле су одговорили да су на улазима у комплекс зграда институција БиХ, а у складу са праксом из области унутрашњег осигурања, формирани пунктови за контрадиверзиону заштиту и преглед (тзв. КДП пунктови).

- Крајем марта у објекту Парламентарне скупштине БиХ КДП пункт је помјерен ближе улазним вратима из практичних разлога, односно ради боље контроле особа које улазе у објекат те спречавања гужви у унутрашњем дијелу улазног простора - наводе из Службе за заједничке послове институција БиХ за "Независне новине".

Како додају, Служба за заједничке послове институција БиХ, односно Одсјек за унутрашње осигурање, константно ради на унапређењу пословних процеса, па самим тим и на подизању нивоа сигурности свих радника, али и посјетилаца у објектима заједничких институција.

- Процјене сигурносних ризика обављају се у складу с исказаним потребама, као и примијећеним недостацима, односно измјенама у режиму рада у појединим објектима државних институција, а у координацији са другим полицијским или обавјештајним агенцијама БиХ - појашњавају из Службе за заједничке послове институција БиХ.

Додају да у складу са Правилником о кућном реду у комплексу зграда институција БиХ, све особе, као и њихове личне ствари, подвргавају се контроли приликом уласка у зграду.

Међутим, "Независним" је потврђено да је оформљена Радна група која има задатак да изради нови правилник о кућном реду у комплексу зграда институција БиХ. Док тај посао не буде завршен, VIP особе неће морати пролазити кроз контроле.

- Особе са VIP статусом нису дужне подвргавати се контроли приликом уласка у објекат, а до израде новог правилника - истичу из Службе за заједничке послове институција БиХ.

 

Пракса је, сазнајемо, таква да и остали запослени, након проласка кроз метал-детекторска врата, не морају пролазити додатне прегледе, с тим што је то препуштено процјени радника Одсјека за унутрашње осигурање.

- Ипак, сви посјетиоци, представници медија, сервисери и друге особе које нису упосленици ових институција приликом уласка подвргавају се детаљном сигурносном прегледу, по потреби и ручним метал-детектором - наводе из Службе за заједничке послове институција БиХ.

Подсјетимо, раније је Душанка Мајкић, друга замјеница предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, потврдила за "Независне" да је метал-детекторе одмах примијетила на VIP улазу зграде парламента БиХ.

- Потпуно је неуобичајено да се такав систем поставља на VIP улаз - рекла је Мајкићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
Усвојен Приједлог закона о слободи приступа информацијама Усвојен Приједлог закона о слободи приступа информацијама
Завршена прича о укидању акциза и смањењу ПДВ-а Завршена прича о укидању акциза и смањењу ПДВ-а
Најчитаније
 • Два пјешака повријеђена у саобраћајној незгоди у Источној Илиџи
  16h 50m
  0
 • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
  20h 27m
  0
 • Владичић појаснио коме ће струја бити скупља, а коме не
  17h 39m
  0
 • Повриjeђене двије раднице: „Смартом“ улетио у пекару (ВИДЕО)
  10h 10m
  0
 • Кречење стана од 50 квадрата око 600 марака
  16h 14m
  2