Вирус вреба изван учионица

12.03.2021. 09:35
2
ИЗВОР: Глас Српске

Иако су основне и средње школе у Републици Српској предузеле све мјере да заштите ђаке и наставнике од вируса корона, за само један дан “ковид 19” потврђен је код три пута више ученика него што је то било прије двије седмице.

Према јучерашњим подацима Института за јавно здравство РС, корона је за 24 часа потврђена код 12 дјеце узраста од шест до 14 година и код 15 узраста од 15 до 19 година. Подаци показују да је прије двије седмице број заражених од шест до 14 година био шест, а старијих свега четири.

У Министарству просвјете и културе РС наводе за “Глас Српске” да је тренутно заражено 70 основаца и 73 средњошколца.

- Због повећаног броја заражених вирусом корона настава на даљину се изводи у основним школама “Свети Сава” Источно Ново Сарајево, “Јован Дучић” Касиндо и “Бранко Радичевић” Бањалука. Настава на даљину се изводи у Средњошколском центру “27. јануар” у Рогатици као и у бањалучкој Технолошкој школи због повећаног броја заражених, а због посљедица изазваних земљотресом једно одјељење Гимназије “Свети Сава” у Приједору изводи наставу на даљину - навели су у ресорном министарству подсјетивши да су у свим школама обезбијеђени хигијенско-епидемиолошки услови.

У школама истичу да се мјере заштите од вируса корона максимално поштују, те да до заражавања долази након завршетка наставе.

- Маске скоро сви носе и за вријеме часова и на ходнику, али чим изађу из школе скидају их, иду у кафиће, друже се и ту се јавља проблем на који ми не можемо утицати - рекао је директор приједорске Гимназије “Свети Сава” Вељко Јањетовић.

Да су школе и даље безбједне потврђује и директорица Основне школе “Свети Сава” у Источном Новом Сарајеву Данијела Мрда, која је казала да већ двије седмице 1.100 ученика ове школе наставу похађа на даљину.

- Чини ми се да се епидемиолошка ситуација не смирује и скоро свакодневно јављају нам се ученици чији су родитељи заражени, или они сами имају симптоме “ковида” - истакла је Мрда и апеловала на ђаке, наставнике али и родитеље да поведу рачуна о свим препорученим мјерама заштите како би сачували здравље. Мрда истиче да је у школи на чијем је челу константно између осам и 12 наставника у изолацији.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Xxx 12.03.2021. 12:40
    Kakvo glupo rezenovanje.Djeca najbrze pokupe sve vrste virusa i najbrze ga prenose upravo jer se krecu svuda.Ako je samo 1 dijete obolilo u vrupi,vrlo brzo ce i ostatak grupe da oboli.Toliko o tome kako djeca u skoli ne sire virus.Razmislite malo sta pricate.
  • Generic placeholder image
    BM 12.03.2021. 12:32
    Već tri sedmice ne radi OŠ "Sveti Sava" i nema naznaka da će da počne s radom. Nastavni kadar uživa u kafanama, skijanju, putovanjima. Broj onih u izolaciji se ne smanjuje. Djeca uživaju u raspustu koji je počeo u februaru i očito se neće završiti do septembra.
Повезане вијести
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
„Пронађи ме“ ускоро и у Српској „Пронађи ме“ ускоро и у Српској
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    9h 9m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    23h 23m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    21h 30m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    3h 0m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    20h 18m
    0