Virus vreba izvan učionica

12.03.2021. 09:35
2
IZVOR: Glas Srpske

Iako su osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj preduzele sve mjere da zaštite đake i nastavnike od virusa korona, za samo jedan dan “kovid 19” potvrđen je kod tri puta više učenika nego što je to bilo prije dvije sedmice.

Prema jučerašnjim podacima Instituta za javno zdravstvo RS, korona je za 24 časa potvrđena kod 12 djece uzrasta od šest do 14 godina i kod 15 uzrasta od 15 do 19 godina. Podaci pokazuju da je prije dvije sedmice broj zaraženih od šest do 14 godina bio šest, a starijih svega četiri.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS navode za “Glas Srpske” da je trenutno zaraženo 70 osnovaca i 73 srednjoškolca.

- Zbog povećanog broja zaraženih virusom korona nastava na daljinu se izvodi u osnovnim školama “Sveti Sava” Istočno Novo Sarajevo, “Jovan Dučić” Kasindo i “Branko Radičević” Banjaluka. Nastava na daljinu se izvodi u Srednjoškolskom centru “27. januar” u Rogatici kao i u banjalučkoj Tehnološkoj školi zbog povećanog broja zaraženih, a zbog posljedica izazvanih zemljotresom jedno odjeljenje Gimnazije “Sveti Sava” u Prijedoru izvodi nastavu na daljinu - naveli su u resornom ministarstvu podsjetivši da su u svim školama obezbijeđeni higijensko-epidemiološki uslovi.

U školama ističu da se mjere zaštite od virusa korona maksimalno poštuju, te da do zaražavanja dolazi nakon završetka nastave.

- Maske skoro svi nose i za vrijeme časova i na hodniku, ali čim izađu iz škole skidaju ih, idu u kafiće, druže se i tu se javlja problem na koji mi ne možemo uticati - rekao je direktor prijedorske Gimnazije “Sveti Sava” Veljko Janjetović.

Da su škole i dalje bezbjedne potvrđuje i direktorica Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda, koja je kazala da već dvije sedmice 1.100 učenika ove škole nastavu pohađa na daljinu.

- Čini mi se da se epidemiološka situacija ne smiruje i skoro svakodnevno javljaju nam se učenici čiji su roditelji zaraženi, ili oni sami imaju simptome “kovida” - istakla je Mrda i apelovala na đake, nastavnike ali i roditelje da povedu računa o svim preporučenim mjerama zaštite kako bi sačuvali zdravlje. Mrda ističe da je u školi na čijem je čelu konstantno između osam i 12 nastavnika u izolaciji.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Xxx 12.03.2021. 12:40
  Kakvo glupo rezenovanje.Djeca najbrze pokupe sve vrste virusa i najbrze ga prenose upravo jer se krecu svuda.Ako je samo 1 dijete obolilo u vrupi,vrlo brzo ce i ostatak grupe da oboli.Toliko o tome kako djeca u skoli ne sire virus.Razmislite malo sta pricate.
 • Generic placeholder image
  BM 12.03.2021. 12:32
  Već tri sedmice ne radi OŠ "Sveti Sava" i nema naznaka da će da počne s radom. Nastavni kadar uživa u kafanama, skijanju, putovanjima. Broj onih u izolaciji se ne smanjuje. Djeca uživaju u raspustu koji je počeo u februaru i očito se neće završiti do septembra.
Povezane vijesti
Republika Srpska uvodi femicid u zakonodavstvo Republika Srpska uvodi femicid u zakonodavstvo
Sutra Dan žalosti u Srpskoj Sutra Dan žalosti u Srpskoj
Prosječna neto plata u avgustu 1.286 KM Prosječna neto plata u avgustu 1.286 KM
Najčitanije
 • Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića
  11h 1m
  0
 • Obavještenje o prijemu zahtjeva kategorisanih boraca VRS na jedinstveni mjesečni borački dodatak
  12h 50m
  0
 • Aleksandra je pobijedila rak sa metastazama na sedam organa
  17h 32m
  1
 • Banjanin: Naučni rad objavljen u vrhunskom međunarodnom časopisu - dokaz da se u Istočnom Sarajevu školuju kvalitetni kadrovi
  15h 26m
  4
 • Sandri Savić potrebni dobrovoljni davaoci krvi na VMA
  7h 22m
  0