Више од 200 фирми у БиХ желе купити вакцине за раднике

18.03.2021. 20:48
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Боље спријечити што више ако можемо, а можемо, мото је под којим је директор компаније "Синкро" из Сарајева Омар Куштрић покренуо иницијативу да власници приватних компанија у БиХ купе вакцине против корона вируса за своје раднике.

- Запосленици су, углавном, људи млађе доби и док они дођу на ред за вакцинисање, многи ће се заразити, одсуствовати са посла и ширити заразу, а дугорочне посљедице болести још не знамо - образложио је ову одлуку на свом Фејсбук профилу Куштрић, директор фирме које се бави производњом намјештаја.

Како би ишао процес набавке?

- Имамо 520 радника, 520 живота, животних прича. Кроз разговор смо дошли на идеју да би можда то било интересантно покренути, да се бар осјећамо да нешто радимо, да на неки начин доприносимо - каже за Радио Слободна Европа (РСЕ) Алма Куштрић, менаџер за људске ресурсе у компанији “Синкро”, наводећи како су људи у приватном сектору навикли да сами рјешавају своје проблеме.

Из неформалног сусрета и разговора неколико привредника покренула се озбиљнија прича, појашњава за РСЕ Аднан Смаилбеговић предсједник Удружења послодаваца Федерације БиХ које жели иницијативу реализовати.

Иницијатива, каже он, подразумијева да се приватне компаније које желе купити вакцине за своје раднике, придруже набавци коју обављају ентитети, те плате и осигурају довољну количину вакцина.

- Идеја је да се ми с неком количином нашом ту „закачимо“, да је исфинансирамо и да те донације иду циљано према нашим радницима и према локалним домовима здравља одакле су наше фирме. Један дио фирми је веома заинтересован и да то донира локалној заједници, тамо гдје дјелују и да имају неку локалну одговорност - каже Смаилбеговић.

Влада ФБиХ, након поновљеног рока за доставу понуда за набавку вакцина против KОВИД-19, одабрала је 16. марта компанију Медимпеx д.о.о. и наложила Заводу за јавно здравство да са овом фирмом потпише уговор за набавку 500.000 Спутник В вакцина.

- Уговором треба дефинирати да понуђач гарантује добро извршење посла, да је количина првог контингента најмање 100.000 вакцина, а рок за његову испоруку три радна дана од дана потписивања акредитива - наводи се у саопштењу Владе.

До сада се на упите о томе желе ли учествовати у набавци одазвало, како каже Смаилбеговић, око 200 заинтересованих компанија свих профила и величина у Федерацији БиХ.

- Ово је наш начин да ми то некако погурамо и убрзамо и да инвестирамо дио наших средстава. Није нам то неки велики проблем, бар за већину фирми, а с друге стране то има и неку пословну логику, јер ви, ипак, заштитите здравље радника, њихових породица, смањиће се боловања, смањиће се недоласци на посао. Ја сам имао ту несрећу да преболујем корону и знам шта значи и та вакцина, а и каква је та корона болест - каже Смаилбеговић.

У два мјесеца више од 13.000 радника на боловању због короне

Послодавци из Федерације БиХ ступили су у контакт и с колегама у Републици Српској. И они су идеју прихватили, каже предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске и власник компаније „Крајина клас“ Саша Тривић.

- Ми смо контактирали могуће увознике тих вакцина. Имамо некакво њихово оквирно обавјештење да би се, у неком року од мјесец дана, по неким повећаним цијенама у односу на стандардне, могао обезбиједити један дио вакцина. За нас је то прихватљива варијанта - потврдио је Тривић.

Како истиче Тривић, само у новембру прошле године, велики број послодаваца имао је проблема са функционисањем фирми, јер је велики број радника био болестан.

- Ми смо управо добили податке за децембар и новембар, гдје смо само од короне имали просјечно по 13.500 радника који су били на боловању. Значи, нас та боловања коштају значајно више него вакцине. Сматрам да послодавци који имају могућност треба да уложе дио средстава у превентивно чување здравља радника, самим тим и уштеде средстава - наводи он.

О томе да се стање компликује говоре и подаци да је према подацима Фонда здравственог осигурања Републике Српске због изолације усљед заразе корона вирусом, односно контакта са зараженим, од марта до септембра са посла у РС одсуствовало укупно 10.293 радника на мање од 30 дана. Боловања дужих од 30 дана, која иду на терет Фонда, било је тек 681.

И у компанији "Синкро" кажу да је ситуација са ширењем корона вируса све гора у посљедње вријеме, како за раднике, тако и за послодавце. Вакцином не само да штите живот, него и заједничку егзистенцију, пошто је, према ријечима Алме Куштрић, ова компанија породични бизнис у који су уложили све.

- То је начин заштите наших радника, не само њиховог здравља, него њихових живота, њихових породица. Сви су они у кредитима, ми не можемо себи дозволити да само чекамо да се неко смилује, а ми да у једном моменту блокирамо све и да не можемо радити - појашњава Куштрић.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    21h 37m
    13
  • Преминула Вера Гргић
    3h 48m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    4h 32m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    8h 37m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    8h 41m
    2