Више од 90% анкетираних грађана сматра да треба увести скенирање гласачких листића у изборни процес БиХ

24.08.2021. 14:16
0
ИЗВОР: Катера

Портал Катера је у протекла три мјесеца спровео четири анкете у вези са актуелним питањима, од ситуације у вези још увијек актуелном пандемијом вируса корона до појединачних питања попут борбе за стопирање градње МХЕ на Касиндолској ријеци, увођења скенирања гласачких листића у изборни процес БиХ и питања које се односи на куповину преко интернета.

Четврта анкета се односила на питање колико нас је ситуација у вези са пандемијом вируса корона оштетила у финансијском погледу, односно да ли нас је спријечила да и ове године љетујемо.

Међу најпопуларнијим анкетама објављеним на нашем порталу у протекла три мјесеца била је јулска анкета у вези са тада актуелним питањем Да ли треба увести скенирање гласачких листића у изборни процес БиХ, а који би могли „дебитовати“ већ од наредних, Општих избора 2022. године.

У анкети која је спроведена током јула мјесеца учествовао је 401 испитаник, од чега се 376 испитаника или 93,8 одсто од укупног броја учесника у анкети изјаснило да треба увести скенирање листића, како би се смањиле преваре у изборном процесу.

На одговор да не треба увести скенирање гласачких листића на избори, јер сматрају да је тренутни систем гласања добар изјаснило се 25 учесника у анкети или њих 6,2 одсто од укупног броја анкетираних читалаца портала.

Слика

Зашто сматрате да треба зауставити градњу МХЕ на Касиндолској ријеци?

Почетком јуна мјесеца портал Катера је спровео анкету на тему актуелне ситуације у вези са спречавањем градње мини-хидроелектране на Касиндолској ријеци.

У анкети је учествовао 271 испитаник, који је имао прилику да изабере један од четири понуђена одговора, а према резултатима највише испитаника сматра да би се градњом МХЕ на Касиндолској ријеци уништио биљни и животињски свијет.

Њих 63 сматра да градњу МХЕ треба зауставити из разлога што корист од исте има само појединац, док 25 испитаника сматра да корито ријеке изгледа жалосно, да те због тога треба зауставити градњу.

Такође, њих 25 је одговорило да градњу треба зауставити јер енергија коју МХЕ генерише је занемарљива.

Слика

Да ли Вас је ситуација у вези са корона вирусом спријечила да идете на љетовање?

Крајем мјесеца јуна портал Катера је спровео анкету на тему још увијек актуелне ситуације у вези са пандемијом вируса корона, а која је утицала на све сфере у друштву, па тако и понајвише на финансијску ситуацију.

Међутим, укидањем одређених мјера дистанце, престанка забране ношења заштитних маски и отварањем граница, становници БиХ су похрлили на љетовање, углавном у сусједну Црну Гору и Хрватску, али и у Грчку, Египат и у друге популарне туристичке, свјетске дестинације.

У овој анкети учествовала су 84 испитаника, а њих 45 се изјаснило да их ситуација у вези са пандемијом вируса корона није спријечила и пореметила финансијску ситуацију, те да и ове године могу приуштити љетовање.

Ипак, оно што није много изненађујуће, је то да је 20 испитаника у анкети изјавило да усљед неповољне финансијске ситуације већ годинама не љетују, док 11 испитаника није сигурно да ли ће до краја љетне сезоне моћи приуштити љетовање.

Преосталих осам испитаника је изјавило да сигурно ове године не може приуштити љетовање због финансијске ситуације коју је донијела или угрозила пандемија вируса корона.

Слика

На шта најчешће трошите новац на интернету?

Куповина преко интернета на Западу је сада популарнија него куповина лично у продавницама, међутим код нас јесте доступно за већину производа, али не и толико популарно, бар према резултатима из наше анкете која се односила на питање: „На шта најчешће трошите новац на интернету?“

У овој анкети учествовало је 109 испитаника, а њих 55 или 50,5 одсто од укупног броја учесника у анкети се изјаснило да не купују преко интернета.

Међутим, има и оних који користе услуге куповине преко интернета, која је посебно достигла свој врхунац у времену посебних мјера, изолације и забране кретања током првих таласа пандемије вируса корона.

Слика

Тим поводом, 29 испитаника у нашој анкети се изјаснило да најчешће на интернету купује одјећу и обућу, осам их је одабрало одговор "остало", док шест испитаника је одговорило да најчешће поручује храну преко интернета.

Само четири испитаника у анкети су куповала књиге преко интернета, док су два испитаника куповала бијелу технику, као и рачунарске опрему и мобилне телефоне.

По један испитаник је одговорио да је преко интернета плаћао гледање филмова и ТВ серија преко сервиса за живи пренос, те по један да је куповао козметику и намјештај.

Коментари 0
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    22h 11m
    2
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    6h 47m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    6h 3m
    0
  • Данас Марковдан
    10h 29m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    4h 43m
    0