Više od 90% anketiranih građana smatra da treba uvesti skeniranje glasačkih listića u izborni proces BiH

24.08.2021. 14:16
0
IZVOR: Katera

Portal Katera je u protekla tri mjeseca sproveo četiri ankete u vezi sa aktuelnim pitanjima, od situacije u vezi još uvijek aktuelnom pandemijom virusa korona do pojedinačnih pitanja poput borbe za stopiranje gradnje MHE na Kasindolskoj rijeci, uvođenja skeniranja glasačkih listića u izborni proces BiH i pitanja koje se odnosi na kupovinu preko interneta.

Četvrta anketa se odnosila na pitanje koliko nas je situacija u vezi sa pandemijom virusa korona oštetila u finansijskom pogledu, odnosno da li nas je spriječila da i ove godine ljetujemo.

Među najpopularnijim anketama objavljenim na našem portalu u protekla tri mjeseca bila je julska anketa u vezi sa tada aktuelnim pitanjem Da li treba uvesti skeniranje glasačkih listića u izborni proces BiH, a koji bi mogli „debitovati“ već od narednih, Opštih izbora 2022. godine.

U anketi koja je sprovedena tokom jula mjeseca učestvovao je 401 ispitanik, od čega se 376 ispitanika ili 93,8 odsto od ukupnog broja učesnika u anketi izjasnilo da treba uvesti skeniranje listića, kako bi se smanjile prevare u izbornom procesu.

Na odgovor da ne treba uvesti skeniranje glasačkih listića na izbori, jer smatraju da je trenutni sistem glasanja dobar izjasnilo se 25 učesnika u anketi ili njih 6,2 odsto od ukupnog broja anketiranih čitalaca portala.

Slika

Zašto smatrate da treba zaustaviti gradnju MHE na Kasindolskoj rijeci?

Početkom juna mjeseca portal Katera je sproveo anketu na temu aktuelne situacije u vezi sa sprečavanjem gradnje mini-hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci.

U anketi je učestvovao 271 ispitanik, koji je imao priliku da izabere jedan od četiri ponuđena odgovora, a prema rezultatima najviše ispitanika smatra da bi se gradnjom MHE na Kasindolskoj rijeci uništio biljni i životinjski svijet.

Njih 63 smatra da gradnju MHE treba zaustaviti iz razloga što korist od iste ima samo pojedinac, dok 25 ispitanika smatra da korito rijeke izgleda žalosno, da te zbog toga treba zaustaviti gradnju.

Takođe, njih 25 je odgovorilo da gradnju treba zaustaviti jer energija koju MHE generiše je zanemarljiva.

Slika

Da li Vas je situacija u vezi sa korona virusom spriječila da idete na ljetovanje?

Krajem mjeseca juna portal Katera je sproveo anketu na temu još uvijek aktuelne situacije u vezi sa pandemijom virusa korona, a koja je uticala na sve sfere u društvu, pa tako i ponajviše na finansijsku situaciju.

Međutim, ukidanjem određenih mjera distance, prestanka zabrane nošenja zaštitnih maski i otvaranjem granica, stanovnici BiH su pohrlili na ljetovanje, uglavnom u susjednu Crnu Goru i Hrvatsku, ali i u Grčku, Egipat i u druge popularne turističke, svjetske destinacije.

U ovoj anketi učestvovala su 84 ispitanika, a njih 45 se izjasnilo da ih situacija u vezi sa pandemijom virusa korona nije spriječila i poremetila finansijsku situaciju, te da i ove godine mogu priuštiti ljetovanje.

Ipak, ono što nije mnogo iznenađujuće, je to da je 20 ispitanika u anketi izjavilo da usljed nepovoljne finansijske situacije već godinama ne ljetuju, dok 11 ispitanika nije sigurno da li će do kraja ljetne sezone moći priuštiti ljetovanje.

Preostalih osam ispitanika je izjavilo da sigurno ove godine ne može priuštiti ljetovanje zbog finansijske situacije koju je donijela ili ugrozila pandemija virusa korona.

Slika

Na šta najčešće trošite novac na internetu?

Kupovina preko interneta na Zapadu je sada popularnija nego kupovina lično u prodavnicama, međutim kod nas jeste dostupno za većinu proizvoda, ali ne i toliko popularno, bar prema rezultatima iz naše ankete koja se odnosila na pitanje: „Na šta najčešće trošite novac na internetu?“

U ovoj anketi učestvovalo je 109 ispitanika, a njih 55 ili 50,5 odsto od ukupnog broja učesnika u anketi se izjasnilo da ne kupuju preko interneta.

Međutim, ima i onih koji koriste usluge kupovine preko interneta, koja je posebno dostigla svoj vrhunac u vremenu posebnih mjera, izolacije i zabrane kretanja tokom prvih talasa pandemije virusa korona.

Slika

Tim povodom, 29 ispitanika u našoj anketi se izjasnilo da najčešće na internetu kupuje odjeću i obuću, osam ih je odabralo odgovor "ostalo", dok šest ispitanika je odgovorilo da najčešće poručuje hranu preko interneta.

Samo četiri ispitanika u anketi su kupovala knjige preko interneta, dok su dva ispitanika kupovala bijelu tehniku, kao i računarske opremu i mobilne telefone.

Po jedan ispitanik je odgovorio da je preko interneta plaćao gledanje filmova i TV serija preko servisa za živi prenos, te po jedan da je kupovao kozmetiku i namještaj.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44 Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    17h 50m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    22h 23m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    19h 57m
    3
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    55m
    0
  • Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
    21h 3m
    0