Вишечланим породицама обезбиједити одговарајући статус

18.03.2021. 15:43
1
ИЗВОР: Катера

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић разговарао је данас са представницима општинских удружења која окупљају вишечлане породице о рјешавању статуса ове категорије становништва.

Констатовано је да је питање статуса вишечланих породица потребно системски ријешити, те да би ова удружења требало прогласити  удружењима од посебног значаја, наводи се у саопштењу Градске управе Источно Сарајево.

Представници удружења истакли су да вишечлане породице не треба посматрати као социјално угрожену категорију становништва, него као позитиван примјер који треба стимулисати одговарајућом подршком свих нивоа власти. У удружењима вишечланих породица сматрају да њихови чланови треба да имају предност при запошљавању, субвенцију за плаћање јавних и комуналних услуга, али и приоритет приликом одређивања студентских стипендија и других видова подршке коју обезбјеђују локалне заједнице.

 Градоначелник Ћосић рекао је да би о овим питањима требало да разговара са представницима општинских власти, како би модели подршке били усклађени на нивоу града, те подсјетио да је у претходном периоду  предузео значајне активности у области  пронаталитетне политике у општини Источно Ново Сарајево.

Ћосић је изразио спремност да се удружењима вишечланих породица обезбиједи статусод посебног значаја и најавио активности на изради социјалне карте грађана Источног Сарајева, која би помогла да се установи прецизна евиденција о свим вишечланим породицама, али и социјалном стању становништва на подручју града.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Gradjanin 19.03.2021. 08:44
    Te porodice treba kroz zakon rijesiti. Svakoj prodici sa 4 i vise djece dati primanje koje imaju parlamentarci, do punoljetstva sve djece. Potom majci prosjecnu penziju. Oni su stvaraoci Republike Srpske!
Повезане вијести
Договорено да ЈКП „Свети Марко“ врши наплату за одржавање Градског гробља „Црквице“ Договорено да ЈКП „Свети Марко“ врши наплату за одржавање Градског гробља „Црквице“
Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа
Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    22h 53m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    8h 26m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    23h 3m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    8h 32m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    8h 30m
    0