Вишеград: Произвођачима млијека испоручене јунице

13.09.2020. 18:35
0
ИЗВОР: СРНА

Прозвођачима млијека из Вишеграда данас су испоручене четири стеоне јунице у оквиру подршке малим произвођачима који су на овај начин обезбиједили од Мљекаре "Пађени" из Билеће сигуран откуп.

Набавка музних грла реализује се путем Међународног фонда за пољопривредни развој-ИФАД, који имплементира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у сарадњи са Јединицом за координацију пољопривредних пројеката.

Менаџер пољопривредног кластера Сарајево-Романија-Подриње "Срп" Жељка Пејовић рекла је да је овој регији додијељено 100 висококвалитетних грла стеоних јуница расе аустријског и чешког сименталца и да су корисници веома задовољни и грлима и условима под којим су их добили.

Она је истакла да је Влада Републике Српске за овај пројекат издвојила 1.000.000 КМ, а за ову регију 500.000 КМ.

- Пројекат ће значајно утицати на поправљање расног састава, те на производњу количине млијека, а самим тим и на повећање сточног фонда - додала је Пејовићева.

Начелник општинског Одјељења за локални развој, привреду и друштвене дјелатности Ана Богдановић рекла је да је ова општина потписала споразум о суфинансирању набавке јуница.

- Општина Вишеград је са мљекаром `Пађени` из Билеће започела сарадњу 2019. године и имамо тенденцију сталног раста коопераната, односно произвођача млијека - нагласила је Богдановићева.

Она је подсјетила да локална заједница помаже произвођаче млијека кроз премију за сваки произведени литар с циљем да се повећа број домаћинстава која улазе у откуп са мљекаром "Пађени" и на тај начин остваре додатне приходе за своје породице.

Горан Трифковић, власник осам музних грла, један је од четири произвођача који су данас добили јунице.

Трифковић производи млијеко у сарадњи са мљекаром "Пађени", па каже да ће му ова донација много помоћи јер планира да повећа обим производње.

Коментари 0
Повезане вијести
У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца
Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године
"Гробари" из Вишеграда бакљадом и ватрометом честитали рођендан Српској "Гробари" из Вишеграда бакљадом и ватрометом честитали рођендан Српској
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    13h 47m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    11h 49m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    10h 42m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    10h 47m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    9h 50m
    1