Вишеградски ученици снимају два филма о еколошким темама

04.04.2021. 19:50
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Више од 40 ученика из Основне школе "Вук Караџић" и Средњошколског центра "Иво Андрић“ у Вишеграду учестововало је у едукативним онлајн радионицама о одрживом искоришћавању водених ресурса, очувању биодиверзитета и вриједностима природног и културног насљеђа, као и у радионицама о снимању кратких филмова, током којих су научили основе режирања, снимања, монтирања и писања сценарија те како снимити видеозапис на телефону.

Ове радионице организовали су и водили ментори из организације Genesis Project из Бањалуке, а знање које су ученици стекли моћи ће одмах и практично примијенити, јер ће током наредних седмица имати прилику да сниме два кратка филма на тему свега што су научили.

Ове активности дио су пројекта "Кратка школа филма и снимање два кратка, едукативна филма за потребе школа у Вишеграду" који реализује Genesis Project под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, односно Јединице за координацију пољопривредних пројеката (АПЦУ) кроз "Пројекат управљања водама у сливу ријеке Дрине на Западном Балкану".

У оквиру пројекта, свакој школи биће донирани лаптоп рачунар и ХД камера. Након што су ученици обучени како да сниме и едитују филм, моћи ће то у будућности да раде у својој школи користећи ову опрему.

- Ученици, полазници програма едукације кроз интерактивне, едукативне онлајн радионице ће, у сарадњи са својим разреднима старјешинама, вршити даљи пренос знања стечених на радионицама на своје другаре из одјељења. С обзиром на то да су теме као што су вриједности природног и културног насљеђа, одрживо искоришћавање водених ресурса, очување биодиверзитета, итд. јако сродне темама заштите околине на часовима одјељенске заједнице, управо ти часови могу да послуже за даљу репликацију стечених знања и преношење едукативних порука на далеко већи број ученика од првобитно едукованих 40 ђака - рекао је Драшко Стојчевић, један од четири ментора из Genesis Projecta.

 

Коментари 0
Повезане вијести
У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца
Гимназијалци из Калиновика доминирали на Регионалном такмичењу из математике, руског и српског језика Гимназијалци из Калиновика доминирали на Регионалном такмичењу из математике, руског и с...
Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    17h 47m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    17h 29m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    18h 23m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    15h 18m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    14h 20m
    0