Вишковић: Да се нисмо задужили не бисмо имали новца за пензионере и борце

25.04.2021. 19:05
3
ИЗВОР: Srpskainfo

Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио је за вечерас сједницу Владе на којој ће бити разматране и одлуке о једнократним помоћима одређеним категоријама становништва.

Вишковић, који је потпредсједник СНСД, рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци са предсједником СНСД-а Милорадом Додиком и потпредсједником странке Жељком Цвијановић, да ће сједница Владе бити одржана са почетком у 20 часова.

Вишковић је навео да је циљ да се кроз једнократна давања пензионерима и борачким категоријама од прве до пете категорије стимулише јавна потрошња.

Он је навео да се припрема одлука да се исплате порези и доприноси за раднике који су због епидемиолошких мјера били затворени – угоститљељи, занатске дјелатности.

– Они који су у марту били онемогућени да раде до 15 дана платиће им се порези и доприноси за стварну плату коју имају, а не на минималну. Они који су дуже од тог периода били онемогућени да раде, имају минималну плату и порезе и доприносе на ту плату – рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, биће донесена и уредба да се и превозницима у међународном превозу прихвате њихови порези за прва три мјесеца ове године.

– Рачунајући на пројекте и инвестиције које смо договарали прије пар дана са највећом делегацијом Србије која је икад дошла у Републику Српску, очекујемо да у овој години остваримо значајни раст БДП-а, а тиме и боље шансе за Српску у свим сферама живота и рада – рекао је Вишковић.

Говорећи о задужењу на Лондонској берзи, он је навео да је оно дио буџета за ову годину, те да је ушло у укупни и јавни дуг са 31. децембром 2020. године.

– Један је 42 одсто, а други је 52 одсто, а лимити су 55 и 60 одсто, што значи да је Република Српска још испод лимита максималног задужења – рекао је Вишковић.

Он је упитао и да ли има ишта логичније него да Република Српска изађе на европско и свјетско тржиште и да тако обезбиједи новац.

– Када смо разговарали са банкама и са Агенцијом за банкарство рекли смо да ћемо ићи на свјетско и европско тржиште да то радимо, а да њихове ресурсе оставимо нашем реалном сектору и нашој привреди – појаснио је Вишковић.

Према његовим ријечима, каматна стопа је иста која је била и 2017. године, те оцијенио да је успјех да у години када је ванредна ситуација због вируса корона нема погоршања те каматне стопе.

– Највећи минус код свјетских инвеститора смо имали због уставне позиције Републике Српске у оквиру БиХ, те смо могли много боље проћи да ситуација није таква каква јесте – рекао је Вишковић.

Он сматра да је излазак Републике Српске на Лондонску берзу велики успјех.

– Можда смо и могли то избјећи, али не бисмо данас били у позицији да пензионерима и борцима исплатимо помоћ, а то је вјероватно и била жеља ових који критикују – да смањујемо плате и давања – рекао је Вишковић.

Он је најавио да ће Влада након мајских празника са социјалним партнерима разговарати о повећању пензија, те плата у здравственом сектору, образовању, МУП-у и у одређеним сегментима Министарства правде.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Jane 30.04.2021. 09:39
    Ova se izjava ne pika, rekao je "član" da te pare nisu od prodaje obveznica ne Londonskoj berzi!
  • Generic placeholder image
    Sunčica 27.04.2021. 08:45
    Sramota,borci će dobiti za Vaskršnje praznike ali možda dogodine.Na javni poziv mogu predati zahtjev borci do 60 godina a šta je sa ostalim preko 60 godina.Cirkus,mnogi ljudi i ne znaju za javni poziv a u opštini Pale ne znaju šta da odgovore borcima u vezi pomoći za Vaskršnje praznike.
  • Generic placeholder image
    Zemlja čuda 27.04.2021. 06:33
    Samo u Srpskoj kamiondžija sa zanatom može biti premijer i bistriti svjetsku ekonomiju kao da je akademik ekonomskih nauka...
Повезане вијести
Вишковић открио како би могао да изгледа нови обрачун струје у Српској (ВИДЕО) Вишковић открио како би могао да изгледа нови обрачун струје у Српској (ВИДЕО)
Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака
Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    21h 29m
    0
  • Крађа у Палама
    19h 47m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    16h 14m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    19h 2m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    12h 23m
    0