Вишковић: Грађани ће на изборима казнити неодговорне функционере

13.05.2020. 21:05
0
ИЗВОР: СРНА

Предсједник Владе Републике Српске и потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић рекао је да ће грађани на изборима изрећи највећу казну појединим функционерима који су се неодговорно понашали у вријеме епидемије вируса корона.

Вишковић је нагласио да су сви једнаки пред законом и да закон нигдје не познаје функционере, странку или појединца.

- Тачно је да су се неки људи понашали неодговорно и мало слободније за вријеме трајања епидемије и борбе с вирусом и за то ће им највећу казну изрећи грађани на изборима - рекао је Вишковић за "БХТ 1".

Предсједник Владе Републике Српске изјавио је да ће Влада реалном сектору помоћи са око 100 милиона КМ за период од три мјесеца, колико је трајала забрана рада привредним субјектима током епидемија вируса корона.

- За мај већ креирамо одлуке. Сутра ћемо на сједници Владе донијети уредбу са законском снагом у оквиру које ћемо примијенити сличан принцип који је био и током марта за привредне субјекте који су били онемогућени да раде - рекао је Вишковић за "БХТ 1".

Подсјећајући да је одређеним привредним субјектима од 11. маја омогућено да раде, Вишковић је рекао да је Влада у марту уплатила порезе и доприносе за запослене, а да је на послодавцима било да исплате плате.

Кад је ријеч о нормализацији ситуације и укидању ванредног стања, Вишковић је рекао да је од 11. маја већи дио мјера релаксиран уз обавезно поштовање мјера заштите.

- У наредним мјесецима ћемо морати наставити да се понашамо опрезно и научимо да живимо с вирусом. Вирус корона је међу нама и није нестао - поручио је предсједник Владе Републике Српске.

Вишковић је потврдио да ће на Влада сутра донијети одлуку о укидању ванредног стања, коју ће упутити према Народној скупштитни Републике Српске.

- Све остало зависи од Народне скупштине - додао је Вишковић, напомињући да враћањем на ванредну ситуацију остају обавезе да се одржава физичка дистанца међу људима и друге мјере заштите како би се спријечило ширење вируса.

Он је указао да грађани не треба да поштују мјере због Владе и институција, него због себе, свог здравља и породице.

Одговарајући на питање шта су носиоци власти научили из епидемиолошке кризе, Вишковић је рекао да је, осим појединачних негативних примјера већина здравствених радника, комуналних инспектора и полицајаца часно и професионално обавило свој посао.

Кад је ријеч о економским посљедицама и очувању радних мјеста, Вишковић је изразио задовољство начином на који су привредници у Републици Српској поштовали оно што је урадила Влада Српске.

- Од почетка епидемије, 10. марта, до данас имамо у Српској нешто мање од 3.000 људи који су остали без посла. Од те 3.000 људи више од 1.500 су људи који су радили на одређено вријеме, што значи да је отпуштено мање од 1.500 људи који су било `економски или технолошки вишак`- навео је Вишковић.

Предсједник Владе Српске указао је и на чињеницу да је у истом периоду 1.550 лица новозапослено, а да је у ФБиХ без посла због епидемије вируса корона остало више десетина хиљада људи.

- Одређени министри из Савјета министара су у својим коментарима указивали да је Влада Републике Српске била пуно бржа у доношењу одређених мјера које су биле управо на фону очувања радних мјеста -додао је Вишковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Вишковић открио како би могао да изгледа нови обрачун струје у Српској (ВИДЕО) Вишковић открио како би могао да изгледа нови обрачун струје у Српској (ВИДЕО)
Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака
Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    17h 31m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    7h 27m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    19h 18m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    14h 58m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    18h 18m
    0