Вишковић: Подршка институција угроженом становништву

06.11.2021. 22:05
0
ИЗВОР: СРНА

Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио је подршку угорженом становништву у поплавама у општинама у саставу града Источно Сарајево и могућност телефонске сједнице Владе како би се наложила санације ријеке Жељезнице која је направила највећу штету у Источној Илиџи.

Вишковић је појаснио да би се на сједници наложило Водама Српске да изабере извођача који би санирао корито ријеке Жељезнице.

- Та ријека је највише поплавила домаћинстава, а пријетила је и неким другим домаћинствима - рекао је Вишковић и додао да ће Влада обезбиједити одређена финансијска средства за тај пројекат.

Он очекује да градска комисија изађе на терен и евидентирају све настале штете.

- Имао сам потребу да дођем, сутра ћу обићи локалне заједнице које су претрпјеле највећу штету - рекао је Вишковић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Вишковић се вечерас састао са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем и начелницима шест општина из састава града. Присутни су били и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић и вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић.

Он је рекао да су људи цивилне заштите ставили све ресурсе на располагање.

- Ми ћемо хитно реаговати на заштити даље девастације и могућег даљег уништења приватних и пословних објеката - рекао је Вишковић и додао да људи који су евакуисани нису у могућности да се врате у своје домове, али је Влада спремна да финсира њихов алтернативни смјештај, само то неће бити контејнери.

За путни правац од Сарајева према Трнову, он је рекао да ће ујутро са њим надлежни изаћи на терен да сниме ситуације и добиће налог да се по скраћеној процедури изврши санација критичних мјеста.

Једно од њих се налази на простору ФБиХ, а Вишковић је навео да ће о томе разговарати са федералним премијером како ријешити, те исказао спремност да то српска страна среди како би се одржала функционалност тог путног правца.

Он је навео да сутра обићи сва мјеста, посјетиће човјека у Трнову којем је стадало стадо оваца којег ће Влада обештетити, јер је то највећа штета коју је претприо.

- Поручио бих свим грађанима да ће на прољеће свим људима бити враћени пластеници и добиће репроматеријал за сјетву. Не треба да се брину -истакао је Вишковић и додао да ће институције српске бити на располагању.

Истакао је да опасност још није прошла, очекују се обилне падавине од понедјељка, око 100 литара по метру квадратном, па би поново могло доћи, условно речено, до нових штета.

Вишковић је позвао све надлежне да се сутра припреме да би се придуприједила штета.Истакао је да Влада неће правити никакву разлику међу људима.

Вишковић је изјавио да ће дио штете, коју су у поплавама претрпјели становници општина у саставу града Источно Сарајево, бити компензован искључиво преко локалних заједница, а Влада ће у договору пружити подршку.

Вишковић је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву истакао да се никада не може комплетна штета надокнадити.

Он је навео да мјесто Кијево и тај дио општине Трново у наредних неколико дана неће имати воду, јер цјевовод пролази кроз кањон и не може се приступити санацији, али је договорено да се путем ватрогасних јединица вода доставља сваки дан.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    16h 59m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    18h 14m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 32m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    14h 7m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    22h 16m
    0