Високе кирије затварају радње широм Српске

13.07.2022. 11:43
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијене изнајмљивања пословних простора на подручју Српске су веома високе, због чега из дана у дан све више закупаца ставља кључ у браву.

Јован Братић, директор Занатско-предузетничке коморе РС, рекао је за "Независне новине" да има више разлога зашто се локали затварају, али да је први енормно висока кирија.

- Куповна моћ грађана је слабија. Сваке године у ово доба имамо проблем са затварањем локала, посебно угоститељских, гдје су кирије доста високе - рекао је Братић.

По његовом мишљењу, најмодавци морају да коригују кирије.

- Морају  смањити кирије да би задржали закупце. Имамо ситуацију да, када расте цијене горива, они подижу кирије, али када дође до пада цијена, појефтињења нема - рекао је Братић.

Истиче да је доста локала преживјело најгори период у вријеме пандемије, а данас је присутна велика неизвјесност.

- Стање није алармантно, али је предалармантно - наглашава он.

На кризу у свијету не можемо да будемо имуни. Поред тога, тржиште је слободно и немилосрдно и преживјеће само они који издрже све ударе.

Драган Грубан из Агенције за некретнине "Агент Енеx" Приједор рекао је за "Независне новине" да у том граду има много затворених пословних простора.

Разлог је пад промета у пословању.

- Све се свело на то да су пословни простори актуелни уз шеталиште, као и у великим тржним центрима. Пословни простори у граду су постали мање атрактивни, мање прометни и људи због тога отказују закупе - рекао је Грубан.

Цијена закупа зависи од самог договора закупца и закуподавца и већином се крећу од 25 КМ до 30 КМ по квадратном метру.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства и туризма Републике Српске, рекао је за "Независне новине" да је суштински проблем затварања што је економска криза покуцала на врата.

- Има пуно разлога за затварање. Један од разлога су цијене закупнина које садашњи промет не може да издржи - рекао је Савановић.

Други разлог је економски стандард грађана.

- Људи немају пара, немају чим да иду да купују, потрошачка моћ је сведена на егзистенцијални минимум и то је основни разлог зашто људи затварају радње - рекао је Савановић.

Економиста Славиша Раковић истиче да у оваквим кризама највише страдају мали породични бизниси.

- Највећи број радњи које су заворене су самосталне трговачке радње, али то важи за друге сегменте у промету робе и услуга - рекао је Раковић за "Независне новине" и закључио да тешка времена доносе тешке ситуације.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    7h 57m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 11m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 18m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 6m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    5h 33m
    0