Високи Дечани остају на листи најугроженијих објеката културне баштине у Европи

13.07.2022. 19:31
1
ИЗВОР: srna.rs

Манастир Високи Дечани остаје на Листи седам најугроженијих објеката културне баштине у Европи, саопштила је данас организација за заштиту културног насљеђа "Европа ностра".

Овај српски православни манастир из 14. вијека уврштен је на Листу седам најугроженијих мјеста културне баштине у Европи 2021. године, а приликом прошлонедјељне посјете Косову и Метихији представници "Европа ностре" утврдили су да ни годину дана након објављивања листе нису ријешени главни проблеми због којих су Високи Дечани угрожени у знатној мјери, саопштено је из ове организације.

У саопштењу се наводи да још није усаглашено коначно рјешење у вези са посљедицама које могу изазвати планови о повећању саобраћаја унутар и око специјалне заштитне зоне манастира Дечани, као ни пројекат на обали ријеке Бистрице, који би могао негативно утицати на природно окружење манастира.

Истиче се да судска одлука привремених приштинских институција из 2016. године којом је манастиру Дечани потврђено власништво над 24 хектара земљишта још није спроведена кроз закониту регистрацију манастирског земљишта, што нарушава владавину права и правну сигурност овог живог манастира.

"Европа ностра" истиче да су, због сложених безбједносних изазова, њени представници закључили да би манастир и даље требало да непрекидно чувају војници Кфора, што је потврдио и командант тих снага.

У саопштењу се наводи да се манастир Дечани повремено суочава и са неоснованим покушајима ревизије културног и историјског идентитета вјерског насљеђа, тенденцијом која није у складу са европским и међународним принципима тачне историјске и умјетничке интерпретације историјских споменика и локалитета културног насљеђа.

На основу састанака и разговора одржаних прошле недјеље на Косову и Метохији, на основу посјете манастиру Дечани и његовој специјалној заштитној зони, као и на основу даљих разговора и прегледа релевантних додатних докумената, како се указује, "Европа ностра" и Институт Европске инвестиционе банке израдиће свеобухватан извјештај са низом препорука који ће бити јавно објављен на јесен.

Делегација "Европа ностре" посјетила је Ново Брдо, Манастир Високи Дечани, историјски град Призрен, укључујући његов историјски биоскоп "Лумбарди" и Цркву Пресвете Богородице Љевишке, као и Манастир Грачаницу, додаје се у саопштењу.

Из "Европа ностре" констатују да су на Новом Брду поједини радови "изведени неодговарајућим материјалом и техником", али да овај локалитет није сврстан на листу најугроженијих јер су партнери за реализацију пројекта спремни да их санирају.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Srbin 14.07.2022. 08:20
    Zar je moguće da je danas nešto srpsko pa ugroženo?! Vjerovatno je to zbog specijalne operacije u Ukrajini!
Повезане вијести
Манастиру Високи Дечани уписано власништво над 24 хектара земљишта Манастиру Високи Дечани уписано власништво над 24 хектара земљишта
Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља
Зашто протестују пољопривредници широм Европe Зашто протестују пољопривредници широм Европe
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 21m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    3h 32m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 18m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 40m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 54m
    3