Вјерници данас обиљежавају Мали Божић

14.01.2023. 09:24
0
ИЗВОР: katera.news

Српска православна црква (СПЦ) и православни вјерници данас обиљежавају Мали Божић или Млади Божић, као и празник Светог Василија Великог - Васиљевдан.

Постоји много обичаја, али и сујевјерја који се данас практикују у српском народу, односно то шта данас не би требало да се ради.

Православци данас прослављају и први дан Нове године по Јулијанском календару.

Васиљевдан се код Срба слави као крсна слава, а код Грка и Руса као имендан. Када је за календарски почетак нове године узет 1. јануар, тада је Мали Божић почео да се слави као српска Нова година.

У Војводини је постојао обичај, који се у неким мјестима задржао до данас, да се на раскршћима пале ватре, што, уз чистилачко дејство, има и улогу јачања сунчеве свјетлости и топлоте.

На Мали Божић, 14. јануара поново се уноси бадњак, опет долази полазник или положајник, а на трпези је глава божићне печенице која се чува до тог дана.

У многим крајевима спаљују се остаци бадњака, понегдје мијеси посебан обредни хљеб, василица, у спомен Светом Василију Великом.

Нову годину ваља дочекати будан, па су у овом бдијењу многе дјевојке гатале да ли ће се те године и за кога удати.

Међу овим гаткама је посебно занимљиво гатање дјевојака у Босни - прије сванућа су, попевши се на таван, бацале своју обућу кроз врата напоље, па ако обућа, кад падне, буде усмјерена од куће - знак је да ће се удати.

Данас би требало избјегавати свађе да се не би свађали цијеле године.

Коментари 0
Повезане вијести
Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан? Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан?
Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака
Српска кућа у Мостару каменована на Божић Српска кућа у Мостару каменована на Божић
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    23h 57m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2h 19m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    20h 24m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    23h 12m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    16h 33m
    0