Вјештачка интелигенција мијења људе; 14 милиона радних мјеста мање у наредних пет година

01.05.2023. 19:31
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Свјетски економски форум (ЊЕФ) саопштио је да ће у наредних пет година вјештачка интелигенција замијенити људе на 14 милиона радних мјеста у свијету. На основу анкете у којој је учествовало више од 800 компанија, ЊЕФ очекује да ће послодавци до 2027. године отворити 69 милиона радних мјеста, док ће угасити 83 милиона послова, преноси Си-Ен-Ен.

Вјештачка интелигенција увелико има примјену у медицини, пољопривреди, а користи се чак и у правосудној пракси, а њен развој ће имати и позитиван и негативан утицај на радна мјеста, предвиђају стручњаци Свјетског економског форума.

Иван Умељић из Центра за промоцију науке каже да је вјештачка интелигенција већ препозната као једна од најважнијих технологија у 21. вијеку.

- О томе да је тај проблем препознат свједочи и то да је Европска комисија донијела читав низ аката којим покушава да регулише ову област, па и права радника. Ту бих издвојио предлог Европске регулативне уредбе гдје су права радника и примјена вјештачке интелигенције у тој области сврстани у високоризичне процесе који могу да угрозе људску слободу, права и безбједност - каже Умељић.

Постоје и процјене инвестиционе банке „Голдман Сакс“ које показују да би вјештачка интелигенција могла да замијени 300 милиона послова с пуним радним временом.

- Образовни систем се мора прилагодити овим новим темама и морају се организовати јавне расправе како би се ове теме приближиле грађанима. Неке од манифестација код нас које се баве тим темама су 'Мај мјесец математике' и Сајам технике и техничких достигнућа које грађани могу да посјете - закључује Умељић.

Коментари 0
Повезане вијести
Амбасадори усвојили правила о вјештачкој интелигенцији Амбасадори усвојили правила о вјештачкој интелигенцији
Компаније „Мета“ и „IBM“ покренули алијансу за развој вјештачке интелигенције Компаније „Мета“ и „IBM“ покренули алијансу за развој вјештачке интелигенције
Вјештачка интелигенција „оживјела“ владаре из династије Немањић (ФОТО) Вјештачка интелигенција „оживјела“ владаре из династије Немањић (ФОТО)
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    19h 18m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    20h 2m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    9h 38m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    13h 42m
    0
  • Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
    19h 46m
    3