Vještačka inteligencija mijenja ljude; 14 miliona radnih mjesta manje u narednih pet godina

01.05.2023. 19:31
0
IZVOR: glassrpske.com

Svjetski ekonomski forum (NjEF) saopštio je da će u narednih pet godina vještačka inteligencija zamijeniti ljude na 14 miliona radnih mjesta u svijetu. Na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo više od 800 kompanija, NjEF očekuje da će poslodavci do 2027. godine otvoriti 69 miliona radnih mjesta, dok će ugasiti 83 miliona poslova, prenosi Si-En-En.

Vještačka inteligencija uveliko ima primjenu u medicini, poljoprivredi, a koristi se čak i u pravosudnoj praksi, a njen razvoj će imati i pozitivan i negativan uticaj na radna mjesta, predviđaju stručnjaci Svjetskog ekonomskog foruma.

Ivan Umeljić iz Centra za promociju nauke kaže da je vještačka inteligencija već prepoznata kao jedna od najvažnijih tehnologija u 21. vijeku.

- O tome da je taj problem prepoznat svjedoči i to da je Evropska komisija donijela čitav niz akata kojim pokušava da reguliše ovu oblast, pa i prava radnika. Tu bih izdvojio predlog Evropske regulativne uredbe gdje su prava radnika i primjena vještačke inteligencije u toj oblasti svrstani u visokorizične procese koji mogu da ugroze ljudsku slobodu, prava i bezbjednost - kaže Umeljić.

Postoje i procjene investicione banke „Goldman Saks“ koje pokazuju da bi vještačka inteligencija mogla da zamijeni 300 miliona poslova s punim radnim vremenom.

- Obrazovni sistem se mora prilagoditi ovim novim temama i moraju se organizovati javne rasprave kako bi se ove teme približile građanima. Neke od manifestacija kod nas koje se bave tim temama su 'Maj mjesec matematike' i Sajam tehnike i tehničkih dostignuća koje građani mogu da posjete - zaključuje Umeljić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ambasadori usvojili pravila o vještačkoj inteligenciji Ambasadori usvojili pravila o vještačkoj inteligenciji
Kompanije „Meta“ i „IBM“ pokrenuli alijansu za razvoj vještačke inteligencije Kompanije „Meta“ i „IBM“ pokrenuli alijansu za razvoj vještačke inteligencije
Vještačka inteligencija „oživjela“ vladare iz dinastije Nemanjić (FOTO) Vještačka inteligencija „oživjela“ vladare iz dinastije Nemanjić (FOTO)
Najčitanije
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    21h 55m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    7h 54m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    6h 21m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    8h 13m
    0
  • "Kad ti život stvori hiljadu razloga za plakanje, ti mu pokaži hiljadu razloga za osmijeh!"
    9h 11m
    1