Вјештица тужио раднике јер им је незаконито дао отказ и исплатио отпремнину

15.06.2021. 19:39
0
ИЗВОР: capital.ba

Директор бањалучког „Космоса“ Душан Вјештица поднио је несвакидашњу тужбу против бивших радника тог предузећа, које је претходно незаконито отпустио и којима су због тога исплаћене отпремнине.

Наиме, Вјештица је раднике оптужио да су се неосновано обогатили када су, прије неколико година, „подигли“ отпремине, јер су судови пресудили да се врате на посао и да им се исплате плате.

Незаконите одлуке о отказима потписао је управо Вјештица који сада тужбама покушава да поправи своје грешке.

Радници поручују да ће вратити отпремнине, али тек када их директор врати на посао.

- Наравно да ћемо вратити отпремине, али тек када будемо враћени на посао. Међутим, Вјештица то нема у плану. Судска рјешења која га на то обавезују игнорише или стално улаже жалбе како би све пролонгирао- казао је један од радника са извршном пресудом која се не спроводи дуже од годину.

У тужби против радника, која је у посједу портала Capital.ba, наводи се како је запослени имао право на отпремнину, али да је она исплаћена на основу рјешења о отказу које је судским пресудама поништено као незаконито.

- Имајући у виду да је судским одлукама престало да постоји рјешење којим је утврђено право на отпремнину, исплатом отпремнине дошло је до неоснованог богаћења туженог на рачун тужиоца-  наведено је у тужби.

Иако тужбом признаје да је донио незаконито рјешење, које је поништено, Вјештица у писаном одговору порталу Capital.ba каже како је то тешка констатација.

- На заштиту својих права у поступку имају обје стране, па с тим у вези на исти начин како запослени имају право на заштиту својих права, тако и привредно друштво има право, а органи управљања Друштва и право и обавезу да заштите права привредног друштва. Вјерујемо да вам је потпуно јасно да радници којима је исплаћена отпремнина по основу одлука о престанку радног односа, које су пресудама суда поништене и радницима досуђене накнаде плата, немају право да задрже и раније исплаћене отпремнине и наплате од „Космоса“ накнаде плата, јер се ове двије ствари међусобно искључују- каже Вјештица.

Иначе, ово предузеће се суочава са свакодневним пресудама и блокадама рачуна. Радници и повјериоци тврде како се план реструктурирања не поштује, па им не преостаје ништа него да иду у извршни поступак.

Огроман проблем је и са дуговима за доприносе, а који су, како се правдају из садашње управе, наслијеђен.

Око 20 бивших и садашњих радника у „Космосу“ је по основу радног стажа испунило услове за пензију, али не могу да у њој уживају јер Управа дугује на стотине хиљада марака за доприносе.

Према подацима Фонда ПИО Републике Српске, закључно са 17. мартом ове године, 12 радника који и данас раде у „Космосу“ је стекло услов за пензионисање, али је потребно да им се по том основу уплати близу 290.000 марака доприноса.

До краја године услов ће стећи још осам радника, али ако им се не уплати нешто преко 200.000 марака, мораће да наставе да раде или да чекају старосну пензију.

Ту је и десетак оних који су раније напустили предузеће и који чекају да се ствари помјере са мртве тачке.

- По основу стажа имам услов за пензију, али ми нису уплаћени доприноси за шест пуних година.  За двије године идем у старосну пензију и ако се тај новац не уплати моја пензија ће бити дупло мања, нећу имати од чега да живим- пожалио се један од радника.

Они који су остали у предузећу су у још горој ситуацији. Поред тога што им се дугује за доприносе, задњу плату су, тврде, примили за јануар, па су се нашли у безизлазној ситуацији.

Вјештица, са друге стране, сасвим другачије гледа на ситуацију у предузећу.

Каже како је Управа, на чијем је челу, наслиједила дугове од 24,47 милиона марака те од тога вратила 7,5 милиона, што је 30 одсто од плана реструктурирања који траје до 2030. године.

Тврди како је кроз програм за доприносе уплатио 1,22 милиона марака на основу чега је значајан број радника пензионисан. Додаје и како се са уплатама наставило, али да је дио средстава Пореска управа погрешно раскњижила.

„Ми смо одмах на исто реаговали и упутили захтјев да се наведена средства раскњиже на позицију која је намијењена за Фонд ПИО како је то предвиђено и Рјешењем о реструктурирању. На томе се интезивно ради и у наредних мјесец дана очекујемо да ће исто бити ријешено од стране ПУРС“, наводи Вјештица.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ненад Ћук нови в.д. директора Дома здравља Источно Сарајево Ненад Ћук нови в.д. директора Дома здравља Источно Сарајево
Тегелтија именован за директора УИО Тегелтија именован за директора УИО
Инспекторица шефицу тровала „мравоцидом“ јер није добила жељену позицију Инспекторица шефицу тровала „мравоцидом“ јер није добила жељену позицију
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    12h 8m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    21h 0m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    14h 51m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    18h 36m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    9h 43m
    4