Влада ФБиХ пензионерима уз децембарску пензију даје по 50 КМ подршке

18.12.2021. 10:37
0
ИЗВОР: СРНА

Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ одлучила је да уз децембарску пензију буде исплаћено 50 КМ као подршка пензионерима у ФБиХ. Новчани износ ће бити исплаћен 5. јануара и саставни је дио децембарске пензије, саопштено је из Владе ФБиХ.

Износ на пензију се исплаћује у сврху побољшања материјалног положаја корисника пензије, а ради додатних трошкова здравствене заштите који су настали као посљедица пандемије вируса корона.

У саопштењу Владе ФБиХ се прецизира да се уредбом о новчаном износу пензије, коју је предложило федерално Министарство рада и социјалне политике, уређује исплата новчаног износа пензије за децембар корисницима пензија Федералног завода за пензијско и инвалидско осигuрање, који имају пребивалиште на територији БиХ.

Новчани износ од 50 КМ исплаћује се корисницима пензија који су затечени у исплати на дан ступања на снагу ове уредбе, док корисницима права на дјељиву породичну пензију припада исплата дјељивог новчаног износа.

Укупна средства за спровођење ове уредбе обезбијеђена су у Буџету ФБиХ за 2021. годину, а за спровођење ове уредбе задужен је Федерални завод за пензијско и инвалидско осигурање.

Влада ФБиХ препоручила је владама кантона да у складу са епидемиолошком ситуацијом, процјеном ризика, као и релевантних документа у контексту ковида 19 уведу правило “вакцинисан, преболио, тестиран” /ВПТ/ за подручје кантона и о томе обавијесте Кризни штаб федералног Министарства здравља.

Владама кантона, односно кризним штабовима кантоналних министарстава здравства наређено је увођење рестриктивнијих мјера на основу процјене епидемиолошке ситуације у кантону, односно општини, уз редовно обавјештавање Кризног штаба. Кризни штаб задужен је да прати епидемиолошку ситуацију.

Влада је усвојила информацију о епидемиолошкој ситуацији у ФБиХ на дан 13. децембар, те наредбе и препоруке Кризног штаба које су донесене с роком важења од 14 дана, рачунајући од данас, као дана почетка њихове примјене.

У информацији Кризног штаба наведено је да забиљежен благи пад седмичних индикатора, осим укупног броја хоспитализованих пацијената.

На болничком лијечењу тренутно је 571 лице обољело од ковида 19, од којих је 34 на инвазивној механичкој вентилацији. Од укупног броја хоспитализованих, 87,2 одсто су невакцинисани и непотпуно вакцинисани. У протеклој седмици забиљежено је 108 смртних случајева због ковида 19.

На нивоу ФБиХ седмодневна инциденца износи 103,5 случајева на 100.000 становника, а у посљедњих седам дана највиша је забиљежена у Посавском, Сарајевском, Херцеговачко-неретванском и Западнохерецеговачком кантону.

До сада је у ФБиХ дато 1.017.625 вакцина против вируса корона, од чега се на прву дозу односи 530.346 или 29,45 одсто, на другу 473.657 односно 26,30 одсто, те на трећу 13.622 или 0,76 одсто.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 48m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    18h 23m
    7
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    23h 31m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4h 22m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 49m
    0