Влада годинама припремала терен за сутрашњу продају „Љубије“

09.08.2022. 19:45
1
ИЗВОР: capital.ba

Представници државног капитала у Руднику жељезне руде (РЖР) Љубија из Приједора подржаће сутра на сједници скупштине акционара одлуку о њеној докапитализацији вриједној 50,7 милиона марака, чиме ће Република Српска препустити већински удио у овом предузећу Америчко-канадском конзорцијуму SE-GEDC Corp., потврђено је за Capital из извора блиских Влади Српске.

За разлику од ранијих покушаја, власт у Српској се потрудила да овај пут све прође без подизања буке и прашине у јавности поводом овог посла.

Компанија „АрцелорМиттал“ Приједор, а која је у заједничком власништву истоимене корпорације (51%) и РЖР Љубија (49%) ућутала се након што је прије неколико мјесеци добила концесију за експлоатацију три милиона тона жељезне руде у Љубији.

Слика

Фото: srna.rs

- Везано за докапитализацију рудника ми нисмо активно укључени и непојављујемо се, јер сматрамо да затим нема потребе.  То су ствари које одрађује РЖР који јесте наш партнер у једном дијелу активности, али ово није нешто у шта желимо да се укључујемо на било какав начин - поручио је за Capital директор „АрцелорМиттала“ Приједор Младен Јелача.

Сада, у односу на неколико година раније, њима не смета то што се Евгениј Зотов поново појављује као акционар компаније која ће купити акције рудника.

Подсјећамо,  прије пет година, радници „АрцелорМиттала“ су због идеје да он буде дио ове приче били на улицама Бањалуке. Саопштењима, реакцијама и осуђујућим изјавама тада су свакодневно затрапавали медије. Одједном, након добијања концесије, постали су „равнодушни“.

Ни градска власт у Приједору која је годинама негодовала због плана да Српска прода свој дио у руднику, наједном више нема ништа против.

Наиме, њима је обећано више милиона марака из добити РЖР Љубија након што је исплаћена дивиденда из заједничког предузећа, што је очигледно утицало да промјене свој став.

Слика

Фото: Агенције

Још 2017. Влада Српске је направила кључни потез који јој је омогучио да прода свој удио у РЖР Љубија а да је неко у томе не може спријечити.

Они су те године скинули „Љубију“ са листе стратешких предузећа, чиме су омогућили приватизацију државног капитала у овом руднику путем берзе, без сагласности Народне скупштине Републике Српске.

Иначе, када је сутрашња скупштина акционара у питању, очекује се да ће најмање 80 одсто акционара подржати идеју о продаји акција и државног капитала конзорцијуму SE-GEDC Corp.

Највише акција, 65 одсто има Акцијски фонд (ИРБ), затим Пензијски резервни фонд (ПРЕФ) са учешћем од 10 одсто у капиталу.

Слика

Фото: Централни регистар хартија од вриједности РС

Тренутно капитал РЖР „Љубија“ износи 50.777.428 КМ, а након докапитализације од 50,7 милиона, ће износити 101,5 милиона КМ, што значи да ће Српска бити мањински власник.

Аутор. Д. Товиловић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Brat 09.08.2022. 22:18
    Sta ce nam ostati u RS?
Повезане вијести
Скупо гориво погурало продају хибрида Скупо гориво погурало продају хибрида
Станови у огласима “не преживе” ни дан Станови у огласима “не преживе” ни дан
Познато ко купује Напретков дом на Требевићу (ВИДЕО) Познато ко купује Напретков дом на Требевићу (ВИДЕО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    15h 5m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 1m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    14h 5m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    10h 58m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    12h 55m
    0