Влада Републике Српске преузима Сбербанку

28.02.2022. 19:55
1
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске уложиће 15 милиона марака у Сбербанку Бањалука и преузети је, саопштено је на прес конференцији коју су у Влади Републике Српске одржали представници власти Српске.

В.д. замјеника директора Агенције за банкарство Републике Српске Срђан Шупут рекао је да ће Влада Републике Српске стати иза Сбербанке, те да ће сутра бити представљена одређена рјешења.

- Јако је важно да имамо регулатора који одлучује са Владом, добили смо и подршку Централне банке БиХ. Агенција за банкарство Републике Српске има механизме и она је то урадила. Апелујем на грађане да не паниче, новац постоји, а најважније сада је да сачувамо стабилност банкарског сектора - рекао је Шупут.

Додао је да је све урађено у складу са законима и да ће сутра бити објелодањене све одлуке, транспарентно.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је Агенција брзо реаговала и да се покушава одржати финансијски систем стабилним.

- Проблем је увезен, није резултат рада у Републици Српској. Агенција је преузела што је требала по закону. Влада ће стати иза банке, да заштити све клијенте, уложиће 15 милиона КМ и преузеће банку, тако да ће нова банка бити без санкција, наставићемо да радимо, клијенти нема потребе да праве гужву. Нова банка ће радити у складу са свим законима, биће ликвидна, стабилна - рекла је Видовићева и додала да нема потребе да грађани дижу новац.

Додала је да ће овим финансијски систем бити одржан стабилним.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да се Влада понаша одговорно, те да је од петка забрањен рад Сбербанке, а да Агенција имала једини пут, а то је да ускрати управљачка права власницима, што је урадила.

- Договорено је да преузме банку Влада РС са оснивачким капиталом од 15 милиона и назваћемо је другим именом, договорићемо се у наредна 24 сата које ће ново име да буде - рекао је Вишковић и додао да су депозити грађана око 500 милиона, привреда око 250 милиона КМ, а дио депозита су буџетска средства.

Додао је да нема потребе да се дижу депозити, јер, како је рекао, све ће бити заштићено.

- Спашавамо око 400 запослених у банци, депозите свих клијената и врло брзо ћемо доћи у прилику да кажемо да смо у томе успјели - рекао је Вишковић.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик је рекао да је Влада Српске сада власник банке, те да ће менаџмент банке наставити да ради.

- Ово је сада банка Републике Српске и однос према њој је однос према Српској. Поносан сам на реакцију Агенције и ово је једна од науспјешнијих банака. Оно што је Европска централна банка урадила је преседан и из политичких разлога се обрачунавају. Банка у Републици Српској наставља да ради, и чланови моје породице имају уштеђевину, нећемо је подизати, нико неће остати без новца, они који не вјерују биће у прилици да виде да смо у праву - рекао је Додик и додао да није намјера да банка нестане.

Александар Кесић, директор Сбербанке у Бањалуци, изјавио је да му је жао што су доведени у ситуацију да управљају кризом за коју нису одговорни.

- Закључно са данашњим даном немамо никаквих проблема са исплатом новца. Наравно, ниједна банка не може да издржи стампедо. Али, мјерама банке, Владе и регулатора, све паре ће бити грађанима исплаћене ако буди хтјели - рекао је Кесић.

Када је у питању преузимање банке од стране АИК банке, Кесић је рекао да тај процес није доведен до краја.

 

Пише: Свјетлана Шурлан

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Мане 03.03.2022. 19:29
  Ту јој је крај
Повезане вијести
По 15 нових уџбеника за основне и средње школе По 15 нових уџбеника за основне и средње школе
За регистрацију тротинета 20 марака За регистрацију тротинета 20 марака
Промјене каматне стопе могуће за раније уговорене кредите Промјене каматне стопе могуће за раније уговорене кредите
Најчитаније
 • Макарије Тодоровић најмлађи на “Конференцији беба” у Палама
  22h 55m
  0
 • Видовданско чудо у Српској
  10h 7m
  1
 • Мушкарца усмртио трактор приликом превоза дрвета
  11h 5m
  0
 • Књига жалости поводом погибије младог Ђорђа Тојчића
  9h 7m
  0
 • Подигнута оптужница због напада на полицију
  7h 53m
  0