Влада Српске даје 386 дунума земље инвеститору који уложи 5 милиона КМ

22.07.2021. 19:16
0
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске одлучила је да је изградња Туристичко-рекреационо-излетничког центра "Бусија", на планини Мајевици, од посебног интереса за регионални економски развој те ће за те намјене дати државно земљиште, уз услов да инвеститор у тај центар уложи најмање пет милиона марака.

Влада је 15. јула донијела Одлуку о утврђивању посебног интереса за непокретности у својини Републике Српске ради изградње туристичко-рекреационо-излетничког центра на Мајевици, у општини Лопаре.

- Утврђује се да је од посебног интереса за регионални економски развој реализација инвестиционог пројекта "Green Hills". С циљем реализације инвестиционог пројекта, Влада Републике Српске преноси право својине и посједа на на земљишту на привредно друштво "Green Hills", наведено је у одлуци Владе.

Ријеч је о земљишту укупне површине 386.528 метара квадратних, а које се простире на катастарским општинама Лабуцка, Подгора, Зло село и Колимер, као посјед и власништво Републике Српске са 1/1 дијела.

- Право својине и посједа на земљишту преноси се без накнаде с циљем изградње Туристичко-рекреационо-излетничког центра на Бусији на планини Мајевици, општина Лопаре - дефинисано је Одлуком.

Постављени су и услови под којима се земљиште даје, а инвеститор "Green Hills" обавезан је да у року од пет година у реализацију инвестиционог пројекта изградње Туристичко-рекреационо-излетничког центра "Бусија" уложи најмање 5.000.000 КМ.

- Обавезује се "Green Hills" да за добро извршење посла на изградњи центра у корист Републике Српске обезбиједи неопозиву, непреносиву, безусловну и наплативу на први позив банкарску гаранцију у износу од 600.000 КМ са роком важења гаранције пет година - навели су у Влади.

Истакли су и да Републици Српској припада сва дрвна маса настала сјечом затечених дрвних сортимената приликом предметне изградње на Мајевици, а у року од 90 дана утврдиће се затечено стање шумских дрвних сортимената на земљишту које се даје инвеститору.

Забрањена је сјеча дрвних сортимената на земљишту за друге намјене, осим за реализацију Плана одрживог развоја туристичког простора Бусије на планини Мајевици из октобра 2019. године и изградње објеката и садржаја предвиђених "зонинг" планом подручја посебне намјене Туристичко-рекреативно-излетничког центра "Бусија".

Надзор над реализацијом инвестиционог пројекта вршиће Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију – Републичка дирекција за обнову и изградњу.

Министар трговине и туризма Сузана Гашић задужена је да у име Републике Српске са "Green Hills" закључи уговор о преносу права својине и посједа на земљишту.

Изградњу туристичког комплекса "Бусија", који би требао да се простире на површини од 43 хектара, прије неколико година започео је власник предузећа "Мегадрво" Светозар Остојић из Бијељине.

- Искрен да будем, док не добијем у посјед тих 400 дунума не смијем ништа да урадим. Када тај проблем ријешим, крећем са већим инвестицијама. Свјестан сам да могу платити пенале, али ако се то не ријеши пропашће и ово прво око изградње ресторана - казао је Остојић прошле године за Capital, када му је у посјед дата мања површина државног земљишта.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    10h 16m
    0
  • Крађа у Палама
    8h 34m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    22h 53m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    5h 1m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    7h 49m
    0