Влада Српске издваја милионе из буџета за акције пропалог "Мофаса"

01.10.2021. 20:15
0
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске преговара са сувласницима "Мофаса" из Источног Сарајева о куповини њиховог удјела у овом предузећу, како би спријечила стечај, који ови сувласници траже, сазнаје Capital.

Предузеће "Мофас", које је Влада Републике Српске прије шест година формирала са инвеститорима из Њемачке и Тешња на имовини некадашњег "Фамоса", налази се пред ликвидацијом.

Фирма не ради већ неколико мјесеци, радници плату нису примили од јуна, а Владини стратешки партнери желе да предузеће што прије иде у стечај или ликвидацију.

Приједлог за отварање стечаја поднијели су 16. августа наводећи као разлог платежну неспособност.

У Окружном привредном суду у Источном Сарајеву за Capital су потврдили да суд још није донио одлуку у вези са овим приједлогом.

Због најаве гашења фирме и дуговања према њима, радници су неколико пута у протеклом периоду протестовали, али помоћ ни приватних власника нити од Владе, као једног од сувласника предузећа, нису добили.

Након бројних неиспуњених обаћења, из Министарства привреде и предузетништва Републике Српске им је речено да ће покушати откупити дио од власника из Њемачке и Тешња.

Како Capital сазнаје, јуче је о томе одржан састанак представника министарства са ова два инвеститора.

Слика

 

Радници искључени из преговора

- Имали су јуче састанак у Источном Сарајеву, али ми нисмо били позвани. Немамо никаквих детаља. Сматрамо да је састанку требало да присуствује и неко из предузећа, ако је циљ одржавање производње - потврдио је за Capital предсједник Синдикалне организације "Мофаса" Зоран Лазаревић.

Казао је да фирма не ради већ три мјесеца, а да имају информације да неће радити још најмање толико.

- Пита ли се неко како ови радници преживљавају. Плату нисмо примили четири мјесеца, једино смо недвано добили од града једнократну помоћ - додао је Лазаревић.

Из Министарства привреде и предузетништва Републике Српске нису одговорили на питања Capital-а да ли и под којим условима планирају купити већински удио у "Мофасу".

Да Влада, ипак, преговара са сувласницима потврдио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић који је укључен у то.

Казао је да је као представник локалне заједнице заинтересован да предузеће ради и да сматра да се може постићи договор са власницима, али више детаља није желио да открива.

Capital сазнаје да би проблем могла да буде цијена с обзиром на то да они траже између два и три милиона КМ за свој удио, као и на који начин би правно то могло да се ријеши.

Као једна од могућности спомиње се да Влада оснује предузеће које би купило тај удио.

Министарство привреде и предузетништва је раније саопштило да су власници приватног капитала у више наврата показали некооперативност и да нису оправдали ни утрошак финансијске помоћи коју су добили.

Предузеће "Мофас" је прије шест година Влада Републике Српске формирала са инвеститорима из Њемачке и Тешња на имовини некадашњег гиганта "Фамоса".

У новоформираном предузећу 49 одсто власништва има "Фамос", који је у већинском власништву Републике Српске, фирма "Паул Бернхардт" има два одсто, њен власник Оте Дирк 24 одсто, док Шефик Хусаковић из Тешња има 25 одсто.

Ови инвеститори су недавно најавили ликвидацију предузећа, којој се радници противе и позивају Владу у помоћ.

 

Аутор: М.Чигоја Љубојевић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Вуковцима бесплатно полагање возачког испита Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Најчитаније
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    18h 47m
    27
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    23h 12m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    5h 47m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    20h 33m
    1
  • Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву
    20h 29m
    0