Влада Српске реновира вилу Карађорђевића на Хан Пијеску

30.11.2021. 19:19
0
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске одлучила је да међу приоритете уврсти обнову љетне резиденције краља Александра Карађорђевића у Хан Пијеску и за те намјене потрошиће 150.000 КМ.

Прије око десетак дана Влада је промијенила Одлуку о одређивању приоритетних пројеката из Програма јавних инвестиција Републике Српске за финансирање из Буџета у 2021. години.

Међу приоритете је додато неколико инфраструктурних пројеката у Хан Пијеску и другим локалним заједницама, о чему су се из Владе и похвалили, али међу приоритете је стављена и реконструкција и адаптација објекта љетне резиденције Карађорђевића.

Вриједност пројекта је 150.000 КМ, а носилац пројекта ће бити општина Хан Пијесак.

Поред ове обнове, за ту локалну заједницу одобрено је и 100.000 КМ за санацију приоритетних локалних путева, те 50.000 КМ за изградњу DMA зоне, која би требало да ријеши проблем количине и квалитета воде у секундарној мрежи водоводног система Хан Пијесак.

Још 2013. године из институција Српске су истицали да је за обнову љетне резиденције краља Александра Карађорђевића у Хан Пијеску израђена сва припремна и техничка документација.

Исто је поновљено и 2017. године, те наведено да су успјешно до тада изведени радови на заустављању даљег пропадања резиденције као и истражни радови неопходни за утврђивање тачног стања у коме се зграда налази.

Љетна резиденција краља Александра Карађорђевића изграђена је двадесетих година прошлог вијека.

Оштећена је током Другог свјетског рата, а касније је обновљена. Комплекс објекта грађен је у стилу резиденцијалне архитектуре од дрвета, по узору на аутохтону градњу планинске куће.

Главни објекат повезан је верандом шетницом са мањим објектом високог приземља, навели су раније из општине Хан Пијесак.

 

Свјетлана Шурлан (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Отворена изложба "Mитрополити дабробосански" у Хан Пијеску Отворена изложба "Mитрополити дабробосански" у Хан Пијеску
Митрополит Хризостом служио литургију поводом славе општине Хан Пијесак Митрополит Хризостом служио литургију поводом славе општине Хан Пијесак
Митрополит Хризостом сутра служи литургију у Хан Пијеску Митрополит Хризостом сутра служи литургију у Хан Пијеску
Најчитаније
 • Запаљено возило у Палама
  19h 21m
  0
 • Коначна ранг-листа студената који су остварили право на стипендију Општине Источна Илиџа
  12h 40m
  0
 • У порасту број хоспитализованих заражених вирусом корона у Источном Сарајеву
  18h 32m
  0
 • Једно од најстаријих насеља у Палама још није дочекало асфалт (ФОТО)
  8h 21m
  0
 • Објављен јавни позив домаћинствима за уградњу соларних панела
  16h 9m
  0