Влада Српске реновира вилу Карађорђевића на Хан Пијеску

30.11.2021. 19:19
0
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске одлучила је да међу приоритете уврсти обнову љетне резиденције краља Александра Карађорђевића у Хан Пијеску и за те намјене потрошиће 150.000 КМ.

Прије око десетак дана Влада је промијенила Одлуку о одређивању приоритетних пројеката из Програма јавних инвестиција Републике Српске за финансирање из Буџета у 2021. години.

Међу приоритете је додато неколико инфраструктурних пројеката у Хан Пијеску и другим локалним заједницама, о чему су се из Владе и похвалили, али међу приоритете је стављена и реконструкција и адаптација објекта љетне резиденције Карађорђевића.

Вриједност пројекта је 150.000 КМ, а носилац пројекта ће бити општина Хан Пијесак.

Поред ове обнове, за ту локалну заједницу одобрено је и 100.000 КМ за санацију приоритетних локалних путева, те 50.000 КМ за изградњу DMA зоне, која би требало да ријеши проблем количине и квалитета воде у секундарној мрежи водоводног система Хан Пијесак.

Још 2013. године из институција Српске су истицали да је за обнову љетне резиденције краља Александра Карађорђевића у Хан Пијеску израђена сва припремна и техничка документација.

Исто је поновљено и 2017. године, те наведено да су успјешно до тада изведени радови на заустављању даљег пропадања резиденције као и истражни радови неопходни за утврђивање тачног стања у коме се зграда налази.

Љетна резиденција краља Александра Карађорђевића изграђена је двадесетих година прошлог вијека.

Оштећена је током Другог свјетског рата, а касније је обновљена. Комплекс објекта грађен је у стилу резиденцијалне архитектуре од дрвета, по узору на аутохтону градњу планинске куће.

Главни објекат повезан је верандом шетницом са мањим објектом високог приземља, навели су раније из општине Хан Пијесак.

 

Свјетлана Шурлан (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
У четвртак радионица Момчила Антонијевића у Хан Пијеску У четвртак радионица Момчила Антонијевића у Хан Пијеску
Данас обиљежавање 32 године од погибије српских бораца код Жепе Данас обиљежавање 32 године од погибије српских бораца код Жепе
У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе
Најчитаније
 • Успјешно извршен веома комплексан ваздушни транспорт двомјесечне бебе
  22h 47m
  0
 • Најинтригантнија Српкиња 19. вијека: Саркине “игре престола” окончао син распикућа
  51m
  2
 • Преминуло троје заражених Легионелом
  17h 21m
  0
 • ЦИК казнио СНСД и ДНС због преурањене кампање
  14h 56m
  0
 • УЕФА жестоко казнила Хрвате!
  15h 31m
  1