Влада Српске реновира вилу Карађорђевића на Хан Пијеску

30.11.2021. 19:19
0
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске одлучила је да међу приоритете уврсти обнову љетне резиденције краља Александра Карађорђевића у Хан Пијеску и за те намјене потрошиће 150.000 КМ.

Прије око десетак дана Влада је промијенила Одлуку о одређивању приоритетних пројеката из Програма јавних инвестиција Републике Српске за финансирање из Буџета у 2021. години.

Међу приоритете је додато неколико инфраструктурних пројеката у Хан Пијеску и другим локалним заједницама, о чему су се из Владе и похвалили, али међу приоритете је стављена и реконструкција и адаптација објекта љетне резиденције Карађорђевића.

Вриједност пројекта је 150.000 КМ, а носилац пројекта ће бити општина Хан Пијесак.

Поред ове обнове, за ту локалну заједницу одобрено је и 100.000 КМ за санацију приоритетних локалних путева, те 50.000 КМ за изградњу DMA зоне, која би требало да ријеши проблем количине и квалитета воде у секундарној мрежи водоводног система Хан Пијесак.

Још 2013. године из институција Српске су истицали да је за обнову љетне резиденције краља Александра Карађорђевића у Хан Пијеску израђена сва припремна и техничка документација.

Исто је поновљено и 2017. године, те наведено да су успјешно до тада изведени радови на заустављању даљег пропадања резиденције као и истражни радови неопходни за утврђивање тачног стања у коме се зграда налази.

Љетна резиденција краља Александра Карађорђевића изграђена је двадесетих година прошлог вијека.

Оштећена је током Другог свјетског рата, а касније је обновљена. Комплекс објекта грађен је у стилу резиденцијалне архитектуре од дрвета, по узору на аутохтону градњу планинске куће.

Главни објекат повезан је верандом шетницом са мањим објектом високог приземља, навели су раније из општине Хан Пијесак.

 

Свјетлана Шурлан (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
Ухапшен због крађе у Хан Пијеску Ухапшен због крађе у Хан Пијеску
Украдени соларни панел и кућни апарати у Хан Пијеску Украдени соларни панел и кућни апарати у Хан Пијеску
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 30m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 29m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    9h 5m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 26m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    11h 9m
    9