Vlada Srpske renovira vilu Karađorđevića na Han Pijesku

30.11.2021. 19:19
0
IZVOR: capital.ba

Vlada Republike Srpske odlučila je da među prioritete uvrsti obnovu ljetne rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića u Han Pijesku i za te namjene potrošiće 150.000 KM.

Prije oko desetak dana Vlada je promijenila Odluku o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija Republike Srpske za finansiranje iz Budžeta u 2021. godini.

Među prioritete je dodato nekoliko infrastrukturnih projekata u Han Pijesku i drugim lokalnim zajednicama, o čemu su se iz Vlade i pohvalili, ali među prioritete je stavljena i rekonstrukcija i adaptacija objekta ljetne rezidencije Karađorđevića.

Vrijednost projekta je 150.000 KM, a nosilac projekta će biti opština Han Pijesak.

Pored ove obnove, za tu lokalnu zajednicu odobreno je i 100.000 KM za sanaciju prioritetnih lokalnih puteva, te 50.000 KM za izgradnju DMA zone, koja bi trebalo da riješi problem količine i kvaliteta vode u sekundarnoj mreži vodovodnog sistema Han Pijesak.

Još 2013. godine iz institucija Srpske su isticali da je za obnovu ljetne rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića u Han Pijesku izrađena sva pripremna i tehnička dokumentacija.

Isto je ponovljeno i 2017. godine, te navedeno da su uspješno do tada izvedeni radovi na zaustavljanju daljeg propadanja rezidencije kao i istražni radovi neophodni za utvrđivanje tačnog stanja u kome se zgrada nalazi.

Ljetna rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića izgrađena je dvadesetih godina prošlog vijeka.

Oštećena je tokom Drugog svjetskog rata, a kasnije je obnovljena. Kompleks objekta građen je u stilu rezidencijalne arhitekture od drveta, po uzoru na autohtonu gradnju planinske kuće.

Glavni objekat povezan je verandom šetnicom sa manjim objektom visokog prizemlja, naveli su ranije iz opštine Han Pijesak.

 

Svjetlana Šurlan (Capital)

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšeni muškarci sa Han Pijeska, Sokoca i Istočnog Novog Sarajeva Uhapšeni muškarci sa Han Pijeska, Sokoca i Istočnog Novog Sarajeva
Podignuta optužnica protiv bivšeg premijera Srpske Džombića zbog milionske zloupotrebe Podignuta optužnica protiv bivšeg premijera Srpske Džombića zbog milionske zloupotrebe
Kinezi grade HE na Dabru ukupne vrijednosti 650 miliona KM Kinezi grade HE na Dabru ukupne vrijednosti 650 miliona KM
Najčitanije
 • Lista 10 mobilnih telefona koji najviše zrače (FOTO)
  14h 7m
  0
 • Milanko Čobović prikuplja podatke za pisanje drugog dijela knjige "Rođeni da vječno žive"
  16h 32m
  0
 • Jake policijske snage na jugu Kosovske Mitrovice
  12h 54m
  0
 • Australija deportuje Đokovića iz zemlje
  1h 51m
  0
 • Tužilaštvo BiH odustalo od istrage protiv pet lica u slučaju "Tuzlanska kapija" (VIDEO)
  14h 16m
  0