Vlada Srpske renovira vilu Karađorđevića na Han Pijesku

30.11.2021. 19:19
0
IZVOR: capital.ba

Vlada Republike Srpske odlučila je da među prioritete uvrsti obnovu ljetne rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića u Han Pijesku i za te namjene potrošiće 150.000 KM.

Prije oko desetak dana Vlada je promijenila Odluku o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija Republike Srpske za finansiranje iz Budžeta u 2021. godini.

Među prioritete je dodato nekoliko infrastrukturnih projekata u Han Pijesku i drugim lokalnim zajednicama, o čemu su se iz Vlade i pohvalili, ali među prioritete je stavljena i rekonstrukcija i adaptacija objekta ljetne rezidencije Karađorđevića.

Vrijednost projekta je 150.000 KM, a nosilac projekta će biti opština Han Pijesak.

Pored ove obnove, za tu lokalnu zajednicu odobreno je i 100.000 KM za sanaciju prioritetnih lokalnih puteva, te 50.000 KM za izgradnju DMA zone, koja bi trebalo da riješi problem količine i kvaliteta vode u sekundarnoj mreži vodovodnog sistema Han Pijesak.

Još 2013. godine iz institucija Srpske su isticali da je za obnovu ljetne rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića u Han Pijesku izrađena sva pripremna i tehnička dokumentacija.

Isto je ponovljeno i 2017. godine, te navedeno da su uspješno do tada izvedeni radovi na zaustavljanju daljeg propadanja rezidencije kao i istražni radovi neophodni za utvrđivanje tačnog stanja u kome se zgrada nalazi.

Ljetna rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića izgrađena je dvadesetih godina prošlog vijeka.

Oštećena je tokom Drugog svjetskog rata, a kasnije je obnovljena. Kompleks objekta građen je u stilu rezidencijalne arhitekture od drveta, po uzoru na autohtonu gradnju planinske kuće.

Glavni objekat povezan je verandom šetnicom sa manjim objektom visokog prizemlja, naveli su ranije iz opštine Han Pijesak.

 

Svjetlana Šurlan (Capital)

Komentari 0
Povezane vijesti
Paljenje lila u Han Pijesku (VIDEO) Paljenje lila u Han Pijesku (VIDEO)
Kako je isparila skoro 1,5 milijarda KM sa eskrou računa Republike Srpske? Kako je isparila skoro 1,5 milijarda KM sa eskrou računa Republike Srpske?
Han Pijesak: Prva traktorijada okupila oko 20 učesnika (VIDEO) Han Pijesak: Prva traktorijada okupila oko 20 učesnika (VIDEO)
Najčitanije
 • ''Vukovi" sa Pala kupili automobil Dragi Ruparu
  19h 5m
  4
 • Tradicionalno druženje Ilidžanaca (FOTO)
  18h 55m
  2
 • Helikopter aktivan na terenu, izbačeno 25 tona vode, otežani uslovi za gašanje vatre
  19h 10m
  0
 • Zaštitite svoje ljubimce od toplotnog udara
  23h 8m
  5
 • Obratio se sinu: Đoković održao jedan od najemotivnijih govora na Vimbldonu ikada
  14h 47m
  0