Vlada Srpske renovira vilu Karađorđevića na Han Pijesku

30.11.2021. 19:19
0
IZVOR: capital.ba

Vlada Republike Srpske odlučila je da među prioritete uvrsti obnovu ljetne rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića u Han Pijesku i za te namjene potrošiće 150.000 KM.

Prije oko desetak dana Vlada je promijenila Odluku o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija Republike Srpske za finansiranje iz Budžeta u 2021. godini.

Među prioritete je dodato nekoliko infrastrukturnih projekata u Han Pijesku i drugim lokalnim zajednicama, o čemu su se iz Vlade i pohvalili, ali među prioritete je stavljena i rekonstrukcija i adaptacija objekta ljetne rezidencije Karađorđevića.

Vrijednost projekta je 150.000 KM, a nosilac projekta će biti opština Han Pijesak.

Pored ove obnove, za tu lokalnu zajednicu odobreno je i 100.000 KM za sanaciju prioritetnih lokalnih puteva, te 50.000 KM za izgradnju DMA zone, koja bi trebalo da riješi problem količine i kvaliteta vode u sekundarnoj mreži vodovodnog sistema Han Pijesak.

Još 2013. godine iz institucija Srpske su isticali da je za obnovu ljetne rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića u Han Pijesku izrađena sva pripremna i tehnička dokumentacija.

Isto je ponovljeno i 2017. godine, te navedeno da su uspješno do tada izvedeni radovi na zaustavljanju daljeg propadanja rezidencije kao i istražni radovi neophodni za utvrđivanje tačnog stanja u kome se zgrada nalazi.

Ljetna rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića izgrađena je dvadesetih godina prošlog vijeka.

Oštećena je tokom Drugog svjetskog rata, a kasnije je obnovljena. Kompleks objekta građen je u stilu rezidencijalne arhitekture od drveta, po uzoru na autohtonu gradnju planinske kuće.

Glavni objekat povezan je verandom šetnicom sa manjim objektom visokog prizemlja, naveli su ranije iz opštine Han Pijesak.

 

Svjetlana Šurlan (Capital)

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM
OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove
“Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simaniću “Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simaniću
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    10h 3m
    0
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    1h 11m
    1
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    22h 24m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    3h 54m
    0
  • Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
    21h 12m
    0