Влада Српске улаже 7 милиона за нови хотел на Јахорини

01.09.2021. 13:53
2
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске не одустаје од трошења милиона марака на луксузирање на планини Јахорина. Након што је потрошено близу 20 милиона КМ на реновирање и опремање хотела „Рајска долина”, премијер Радован Вишковић одлучио је да потроши чак седам милиона КМ за пројектовање, реконструкцију и адаптацију „Дома Партизан“ као и доградњу објекта који ће чинити луксузни „Хотел Партизан“.

Тендер је већ расписан и тражи се да извођач радова има најмање 20 стално запослених или ангажованих радника грађевинске струке, камионе, багере, доставна возила и друге машине.

Према јавној набавци за пројектовање, реконструкцију, надоградњу и адаптацију постојећег објекта „Дом Партизан“, те за доградњу новог објекта истих димензија по систему „кључ у руке“, као и за изградњу интерних саобраћајница, паркинга, wелнес центра и партерног уређења, Угоститељски сервис Владе РС спреман је да потроши 5.982.900 КМ без ПДВ-а.

Није се бјежало од луксуза на рачун грађана Српске, који се боре са пандемијом и незапосленошћу. Предвиђено је, између осталог, да будући „Хотел Партизан” има подрум у дијелу испод СПА центра, приземље, три спрата и поткровље.

- Подрумски дио објекта се налази испод СПА центра. У подруму су пројектоване техничке просторије испод и око базена. У подруму се налази и просторија планирана за скијашницу која има директан излаз из објекта на терен. У подруму се налази и степениште које служи као кумуникација за приземни дио објекта и везу са хотелом. На приземљу објекта предвиђене су заједничке просторије и спа центар - наводи се у Идејном рјешењу.

Како је наглашено, “Хотел Партизан” ће имати чак 19 апартмана и 20 соба са купатилом.

Од понуђача се захтијева да посједује успјешно искуство у реализацији једног уговора по принципу „кључ у руке“ о изведеним грађевинским радовима који су предмет набавке у вриједности од најмање 5,9 милиона КМ без ПДВ-а.

- Инжењери ће бити ангажовани за извођење радова који су везани за предмет набавке, без обзира на то да ли су стално запослени код понуђача или привремено ангажовани -  истакнуто је у тендеру.

Поред тога, да би доказао техничку и професионалну способност понуђач мора доставити потврду о грађевинским машинама и техничкој опреми којом располаже.

Минимално прихватљив рок за извођење радова је 12 мјесеци, а бодоваће се само понуђени радови од 12 мјесеци па навише.

Скоро 20 милиона за „њихову“ Рајску долину

Влада је већ потрошила милионе на адаптацију хотела „Рајска долина” на Јахорини.

Једна од одлука у само овој години била је да се издвоји седам милиона марака из Буџета, чиме су се улагања пореских обвезника у хотел „Рајска долина“ примакла цифри од 20 милиона марака.

Досадашња улагања пратиле су бројне незаконитости, од договорене набавке прескупе опреме и преплаћене кухиње, до намјештања тендера за кристалне чаше.

Влада Републике Српске, коју предводи СНСД од 2006. године, потрошила је десетине милиона КМ на критиковани модел куповине приватизованих предузећа широм Републике Српске. Те компаније данас су у већим дуговима него када их је влада купила државним новцем и повјерила на управљање страначким функционерима.

Сада, у кризи узрокованом пандемијом вируса корона, док се задужује на домаћем и иностраном тржишту капитала, Влада троши милионе на угоститељски сектор и луксузне хотеле у којима су прошле зиме гости углавном били државни функционери, али и њихова родбина.

У ситуацији када приватни хотелијери немају новца да одрже пословање и њихов бизнис долази у питање, власт тврди да нема новца да им помогне, а истовремено троши новац грађана да би се она бавила том дјелатношћу.

 

Аутор: Бојана Нинковић/Сapital

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Anonimno 01.09.2021. 23:28
    Mozemo mi da pisemo sta hocemo, ali ovo ce znaciti za nasu opstinu i nas narod koji zivi u toj opstini. Pa znate li vi koliko se tu otvara onda novih radnih mjesta, konobara, kuvara, sobarica, itd… Boze sacuvaj kakav smo narod postali smeta nam kad se nesta otvara smeta kad se nista ne otvara…
  • Generic placeholder image
    Dodo 01.09.2021. 21:18
    A možete li promjeniti naslov u "Čijih 7 miliona maraka Vlada Srpske ulaže u još jedan hotel na Jahorini?" Mislim da je tako daleko relevantnije, zar ne?
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини
Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО) Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    21h 53m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 37m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    15h 22m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    12h 21m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    12h 27m
    0