Влада Српске за "привлачење" једног туристе из Русије потроши 1.300 КМ

05.12.2021. 20:45
0
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске је почетком године шефу представништва Републике Српске у Русији Душку Перовићу ставила на располагање 2,2 милиона марака за промоцију туристичких и привредних потенцијала Српске.

До краја године је остало мање од мјесец дана, а у ресорним министарствима, која су му дозначила новац, немају потпуну информацију како се он и гдје троши.

У сваком случају, ако се у обзир узму јавно доступни подаци, бар за сада се не види оправданост толиког улагања.

Тако је, на примјер, пола пара од укупне суме, односно 1,1 милион марака, и то из буџетске резерве, Представништву дозначено у сврху промоције туристичких потенцијала.

Циљ је био да се број туриста који ће посјетити Српску, и у њој нешто потрошити, повећа.

Међутим, туристи из Русије у укупном билансу и даље су на нивоу статистичке грешке.

Ове године, закључно са мјесецом августом, Српска из Русије биљежи укупно 580 посјета и 1.519 ноћења, или у просјеку 73 посјете и око 190 ноћења на мјесечном нивоу.

Тим темпом, број посјета до краја године би требао бити око 870, а број ноћења 2.280.

Када се погледа сума одвојена на промоцију, долази се до податка да Српска по једном туристи из Русије издваја близу 1.300 марака.

У Министарству трговине и туризма, одговарајући на питања Capital-а, кажу како су новац дали за промотивну кампању у Русији чији је циљ смањење посљедица вируса корона на туристичку привреду и њен опоравак кроз промоцију туристичке понуде руским туристима.

Додају како је у оквиру те кампање Представништво спроводило низ промотивних презентација за руске авио-компаније Аерофлот, Red Wings Airlines, Победа у циљу успостављања директне линије Москва – Бања Лука.

Такође, истичу они, Представништво је презентовало туристичку понуду и потенцијал Републике Српске у оквиру различитих манифестација у Русији које су у протеклом периоду реализоване у различитим форматима.

- Посебни циљеви ове кампање огледају се у задржавању или повећању броја туристичких кретања страних гостију, односно оствареног броја долазака и ноћења - казали су у Министарству.

Међутим, већег раста посјета, бар за сада нема.

Поред новца за туризам, Перовић је 1,1 милион марака добио и за промоцију привредних потенцијала Републике Српске на руском тржишту.

Из Министарства привреде и предузетништва Републике Српске, правдајући дати новац, кажу како је Представништво учествовало у организацију посјета званичника Републике Српске Русији и њихових сусрета са руским званичницима и привредницима, као и посјета званичника Русије Републици Српској.

- Такође, у склопу планираних активности реализована су представљања на различитим сајамским и другим манифестацијама, у склопу којих су покренути разговори о привредној сарадњи, те конкретизована сарадња неколико привредних друштава - казали су они.

Међутим, ефекти тих активности за сада нису познати.

Влада Републике Српске је данас изашла са податком како су у прошлој години највеће инвестиције стигле из Србије 121,3 милиона КМ, Велике Британије 57 милиона КМ, Словеније 45,5 милиона КМ, Њемачке 34,7 милиона КМ и Италије 27,4 милиона КМ.

У прошлој години стране инвестиције су износиле 285,1 милиона марака и у тој суми капитал из Русије не заузима значајан удио.

 

Д.Товиловић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Почело повећање цијена горива у Српској Почело повећање цијена горива у Српској
Нова жаришта афричкe кугe свиња пробудила стари страх фармера Нова жаришта афричкe кугe свиња пробудила стари страх фармера
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
 • Тијела жене и дјетета пронађена у кориту ријеке Миљацке
  20h 6m
  0
 • Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
  13h 44m
  0
 • Изгорио помоћни објекат у Булозима
  20h 20m
  0
 • Годишњица убиства српских дјечака у Хаџићима; Срђан (12) и Сташа (13) убијени док су се играли
  20h 11m
  2
 • Еколошка катастрофа у Крупачким стијенама: Спалионица гума “Грета“ поново горјела (ФОТО)
  9h 10m
  6