Владика Фотије: Обнова светиња - велики благослов

14.05.2022. 20:21
0
ИЗВОР: srna.rs

Живот се враћа тамо гдје се обнавља црква, поручио је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије који је данас, у присуству многобројних вјерника, освештао конак Манастира Светог пророка Јеремије у Рожњу, селу у федералној општини Сапна.

- Ја сам овај манастир у једној својој пјесмици назвао `малим Јасеновцем`, јер је у овом селу много људи страдало, махом жена и дјеце - изјавио је епископ Фотије новинарима.

Он је навео да је предложио да новомученици зворничко-тузлански буду канонизовани, односно да сви они који су страдали у 20. вијеку буду међу светима.

- Њихово мучеништво, као и уопште мучеништво српског народа је велико - нагласио је епископ Фотије.

Према његовим ријечима, велики је благослов и радост духовна када се обнавља црква.

- Када сам први пут био овдје личило је на пустињу. Међутим, оживи пустиња! Чим се почне обнављати црква, враћа се и живот. Ова светиња је за нас значајна и молим све добре људе да помогну обнову - каже епископ.

Он је навео да је, иако иде у Сремске Карловце, гдје ће бити одржан Свети архијерејски сабор, дошао данас и на ово свето мјесто.

Владика је указао да је ово тек почетак обнове манастира у Рожњу, те изразио наду да ће и пут бити у потпуности завршен, да тамо може да се долази током читаве године и аутобусима.

- Треба средити и порту, урадити летњи олтар... да ово буде мјесто за молитву за мир у свијету - нагласио је владика Фотије.

Протојереј-ставрофор Зоран Илић, парох прибојски, изразио је задовољство што је на празник Светог пророка Јеремије архијерејску литургију служио епископ Фотије и освештао манастирски конак."Срећни смо због доласка бројних вјерника на славу манастира", рекао је Илић.

Замјеник начелника општине Лопаре Горан Тасовац напоменуо је да је та локална заједница учествовала и у обнови манастира и пута до њега, те подсјетио да су организовали и донаторску вечеру на којој су прикупљена средства за завршетак конака.

Освештање конака организовано је поводом крсне славе тог манастира- Светог пророка Јеремије.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Епископ Фотије: Српску сузу свијет не види Епископ Фотије: Српску сузу свијет не види
Куће поплављене, блокиран пут према Калесији Куће поплављене, блокиран пут према Калесији
Владика Фотије позвао Србе да васпитавају дјецу да буду добри људи Владика Фотије позвао Србе да васпитавају дјецу да буду добри људи
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    23h 33m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    13h 48m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    21h 23m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    12h 10m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    14h 24m
    2