Владика Јоаникије: Коначно ће све вјерске заједнице бити једнаке

18.12.2020. 09:28
0
ИЗВОР: СРНА

Митрополија црногорско-приморска и остале епархије Српске православне цркве у Црној Гори задовољне су предложеним измјенама Закона о слободи вјероисповијести јер тај акт није дискриминаторски и не атакује ни на једну вјерску заједницу у држави, рекао је Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије Јоаникије.

Епископ Јоаникије је навео да је упознат о тексту акта и, ако је Влада и у коначном усвојила онај текст који је њима предочен, онда је то прихватљиво рјешење.

- Видио сам тај текст закона и, уколико нема неких додатака, ја сам потпуно сагласан са тим што је предложено. Ово је сигурно напреднији и савременији закон од оног који је раније усвојен и у њему се нису нашле одредбе које су третиране другим актима, као што су чланови о имовини. Ако су имовинска права свих регулисана Законом о својинскоправним односима, онда нема разлога да се то питање уређује законом о вјерама - рекао је Јоаникије за подгорички лист "Дан".

Он сматра да су новим актом све вјерске заједнице коначно једнаке.

- У овом закону се не помиње ниједна вјерска заједница и он важи за све подједнако и без дискриминације - истакао је владика Јоаникије.

Влада Црне Горе утврдила је јуче приједлог измјена Закона о слободи вјероисповијести. Црногорски премијер Здравко Кривокапић најавио је да ће данас министар правде Владимир Лепосавић одржати конференцију за новинаре и дати потребна објашњења.

Влада ће приједлог измјена Закона доставити Скупштини на усвајање, а сједница је планирана за 28. децембар, када се очекује усвајање.

Црногорска Скупштина је у децембру 2019. године усвојила Закон о слободи вјероисповијести или увјерења о правном положају вјерских заједница, којим се предвиђа отимање имовине и светиња Српске православне цркве и њених епархија у Црној Гори, након чега су почеле вишемјесечне протестне шетње у више градова.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    15h 4m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    5h 0m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    16h 51m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    12h 31m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    15h 51m
    0