Vladika Joanikije: Konačno će sve vjerske zajednice biti jednake

18.12.2020. 09:28
0
IZVOR: SRNA

Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zadovoljne su predloženim izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti jer taj akt nije diskriminatorski i ne atakuje ni na jednu vjersku zajednicu u državi, rekao je Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije Joanikije.

Episkop Joanikije je naveo da je upoznat o tekstu akta i, ako je Vlada i u konačnom usvojila onaj tekst koji je njima predočen, onda je to prihvatljivo rješenje.

- Vidio sam taj tekst zakona i, ukoliko nema nekih dodataka, ja sam potpuno saglasan sa tim što je predloženo. Ovo je sigurno napredniji i savremeniji zakon od onog koji je ranije usvojen i u njemu se nisu našle odredbe koje su tretirane drugim aktima, kao što su članovi o imovini. Ako su imovinska prava svih regulisana Zakonom o svojinskopravnim odnosima, onda nema razloga da se to pitanje uređuje zakonom o vjerama - rekao je Joanikije za podgorički list "Dan".

On smatra da su novim aktom sve vjerske zajednice konačno jednake.

- U ovom zakonu se ne pominje nijedna vjerska zajednica i on važi za sve podjednako i bez diskriminacije - istakao je vladika Joanikije.

Vlada Crne Gore utvrdila je juče prijedlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić najavio je da će danas ministar pravde Vladimir Leposavić održati konferenciju za novinare i dati potrebna objašnjenja.

Vlada će prijedlog izmjena Zakona dostaviti Skupštini na usvajanje, a sjednica je planirana za 28. decembar, kada se očekuje usvajanje.

Crnogorska Skupština je u decembru 2019. godine usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja o pravnom položaju vjerskih zajednica, kojim se predviđa otimanje imovine i svetinja Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija u Crnoj Gori, nakon čega su počele višemjesečne protestne šetnje u više gradova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad? Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
Mitropolit Joanikije: Oni koji idu Hristovim putem učestvovaće u slavi vaskrsenja Mitropolit Joanikije: Oni koji idu Hristovim putem učestvovaće u slavi vaskrsenja
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    7h 58m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    8h 3m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    8h 55m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    21h 25m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    9h 9m
    0