Владика Јоаникије: Пројектовани удар на православље

02.01.2020. 16:50
0
ИЗВОР: Срна

Његово преосвештенство владика будимљанско-никшићки Јоаникије рекао је да се врши страшна неправда над Српском православном црквом /СПЦ/ и пројектовани удар на православље у Црној Гори, те поручује да је неопходно повући Закон о слободи вјероисповијести.

- Као хришћани смо дужни да устанемо против неправде, што је овај народ са својим свештеницима и учинио - навео је владика Јоаникије.

Владика је истакао да се СПЦ и њени вјерници ових дана не боре огњем и мачем, него истином и правдом.

- Наша борба није ни против кога лично, него против неправде. Тражимо од наших власти повлачење овог закона или његову радикалну измјену у дијеловима који за Цркву нису прихватљиви - поручио је владика Јоаникије, који је данас, на празник Светог Игњатија Богоносца, служио Свету архијерејску литургију у Храму Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу.

Према ријечима владике, овај закон није у складу ни са правом, ни са правдом, нити са међународним стандардима.

- Овај закон је само у складу са злом вољом и похлепом оних који желе да отму црквену имовину, понизе СПЦ и нашу свету вјеру. И већ су рекли шта би жељели да ураде од наших светиња - да их дијеле коме они хоће и како хоће и претворе их у бизнис. Не смијемо то дозволити - рекао је епископ Јоаникије.

Владика је поновио да наметање није прихватљиво, већ су прихватљиви разговор, дијалог и договор.

- Црква жели братску љубав и слогу. Тамо гдје нема доброте, љубави и слоге нема ни праве вјере. Ми смо се објединили и када смо јединствени знамо да, ако са Христом страдамо и подносимо ове муке и патње, да ћемо са њиме и побиједити. Јер, крст Господњи колико је симбол страдања Христовог толико је и знак његовог Васкрсења и над смрћу, и над сваким злом и неправдом - наглашава владика Јоаникије.

Законом о слободи вјероисповијести у Црној Гори предвиђа се да држава постаје власник свих вјерских објеката који су изграђени до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање Закона о слободи вјероисповијести у Скупштини Црне Горе наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    19m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    4h 22m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    6h 26m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    19h 2m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    3h 40m
    0