Владика Николај уврштен међу свеце СПЦ-а

24.05.2022. 09:20
0
ИЗВОР: srna.rs

Владика Николај Велимировић уврштен је међу свеце Српске православне цркве /СПЦ/ 24. маја 2003. године.

Свечана канонизација обављена је у Храму Светог Саве на Врачару.

Већ сљедеће године, епископ шабачко-ваљевски Лаврентије своју задужбину, манастир Соко близу Љубовије и Крупња, посветио је Светом Николају.

Николај Велимировић је по завршетку студија теологије у Швајцарској докторирао теологију на универзитету у Берну, послије чега је дипломирао филозофију на енглеском универзитету у Оксфорду и докторирао у Женеви.

По повратку у Србију постао је предавач на Богословском факултету у Београду, 1909. се замонашио, а потом је завршио Духовну академију у Петрограду.

Између два свјетска рата основао је Православну народну хришћанску заједницу, познату као Богомољачки покрет, да би заштитио народ од агресивне секташке пропаганде.

Нијемци му нису опростили улогу у обарању Тројног пакта крајем марта 1941. године, па су га у Другом свјетском рату, чим су окупирали Југославију, затворили у манастир Љубостиња, потом у манастир Војловица.

С патријархом Гаврилом 1944. заточен је у логор Дахау. Умро је у емиграцији у руском манастиру Светог Тихона у Саут Канану у Пенсилванији, а сахрањен је на српском народном гробљу поред манастира Светог Саве у Либертвилу.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра Мала Госпојина Сутра Мала Госпојина
Данас Свети Петар Дабробосански Данас Свети Петар Дабробосански
На данашњи дан проглашена аутокефалност Српске православне цркве На данашњи дан проглашена аутокефалност Српске православне цркве
Најчитаније
 • Уједињена Српска ће имати свог кандидата за начелника општине Источна Илиџа
  13h 49m
  0
 • Преминуо Никола, отац херој
  16h 7m
  0
 • Јак земљотрес погодио БиХ
  8h 30m
  0
 • Завршен програм цјеложивотног учења на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву (ФОТО)
  16h 18m
  0
 • „Дани тикве“ сљедећи викенд у Источном Сарајеву
  14h 34m
  1