Vladika Nikolaj uvršten među svece SPC-a

24.05.2022. 09:20
0
IZVOR: srna.rs

Vladika Nikolaj Velimirović uvršten je među svece Srpske pravoslavne crkve /SPC/ 24. maja 2003. godine.

Svečana kanonizacija obavljena je u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Već sljedeće godine, episkop šabačko-valjevski Lavrentije svoju zadužbinu, manastir Soko blizu Ljubovije i Krupnja, posvetio je Svetom Nikolaju.

Nikolaj Velimirović je po završetku studija teologije u Švajcarskoj doktorirao teologiju na univerzitetu u Bernu, poslije čega je diplomirao filozofiju na engleskom univerzitetu u Oksfordu i doktorirao u Ženevi.

Po povratku u Srbiju postao je predavač na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, 1909. se zamonašio, a potom je završio Duhovnu akademiju u Petrogradu.

Između dva svjetska rata osnovao je Pravoslavnu narodnu hrišćansku zajednicu, poznatu kao Bogomoljački pokret, da bi zaštitio narod od agresivne sektaške propagande.

Nijemci mu nisu oprostili ulogu u obaranju Trojnog pakta krajem marta 1941. godine, pa su ga u Drugom svjetskom ratu, čim su okupirali Jugoslaviju, zatvorili u manastir Ljubostinja, potom u manastir Vojlovica.

S patrijarhom Gavrilom 1944. zatočen je u logor Dahau. Umro je u emigraciji u ruskom manastiru Svetog Tihona u Saut Kananu u Pensilvaniji, a sahranjen je na srpskom narodnom groblju pored manastira Svetog Save u Libertvilu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Blagovijesti Danas Blagovijesti
Sutra Blagovijesti Sutra Blagovijesti
Vladika Grigorije objasnio šta je važno poštovati tokom velikog Vaskršnjeg posta Vladika Grigorije objasnio šta je važno poštovati tokom velikog Vaskršnjeg posta
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    6h 37m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    3h 48m
    3
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    19h 34m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    17h 56m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    20h 10m
    3