Власац, здрава зачинска биљка

08.09.2020. 18:50
0
ИЗВОР: Nezavisne

Власац је једна од најстаријих зачинских биљки и најмањи члан породице лука, најпрофињенијег окуса. Још прије 3.000 година Кинези су га користили као зачин. Стари Римљани су вјеровали да власац ублажава кашаљ и лијечи опекотине.

У Европи, у средњем вијеку, осим за кување, власац је кориштен и као средство за заустављање болова и крварења. Данас се највише употребљава у кухињи.

Лијеп и незахтјеван

Власац или Allium schoenoprasum је вишегодишња биљка дугих зеленкастих листова, високих 15 до 30 центиметара, који подсјећају на влати траве. Сјеме власца треба посијати у прољеће, а потребна му је богата земља и умјерено свјетло, не директно сунце. Док чекате да проклија треба га обилно залијевати. Када никну мали бусенови власца у облику траве можете их раздијелити и посадити у саксије или прозорске сандучиће како би се разлистао.

Цвјетови у облику лоптице

 

Сваке три године било би пожељно да раздијелите луковице власца, који има предивне розе цвјетове у облику лоптице. Међутим, ако га редовно режете и употребљавате за кување, цвијет се не може формирати. Власац се реже три до пет центиметара изнад земље када се користи за кување. Резање га одржава здравим.

Постоје различите врсте биљке, у зависности од њене висине и дебљине листова. Има и врста које цвјетају бијелим цвијетом.

Љековита својства

Благотворна својства власца долазе из његових етеричних уља. Садржи и витамине А, Б1 и Б2, калцијум, калијум, магнезијум, бакар, фосфор и жељезо. Љековита својства утичу на смањивање крвног притиска, подстицање апетита и побољшавање пробаве. Због наведених својстава може се користити за чишћење крви и организма.

Употреба

Власац се често користи као зачин у цијелом свијету. Ако га берете или купујете, запамтите да га у кулинарству користите свјежег. Ако га желите користити идућег дана, немојте га стављати у воду јер ће тада постати гњецав. Најбоље би било да га умотате у влажну крпу и таквог ставите у фрижидер. При употреби власца потребно је нарезати га на комадиће па се такав може додавати супама од поврћа, омлетима, умацима, јогуртима и сличним јелима. Често се користи у кинеској кухињи након пржења или пред крај кувања. Одлично се слаже са свјежим сиром и салатама.

Употреба власца се препоручује док је свјеж те да се не кува дуго. Ако га додајете у супе или друга кувана јела, најбоље би било стављати га пред крај јер ће дугим кухањем изгубити своја љековита својства.

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    23h 42m
    13
  • Преминула Вера Гргић
    5h 53m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    6h 37m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    10h 42m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    10h 46m
    2