Vlasac, zdrava začinska biljka

08.09.2020. 18:50
0
IZVOR: Nezavisne

Vlasac je jedna od najstarijih začinskih biljki i najmanji član porodice luka, najprofinjenijeg okusa. Još prije 3.000 godina Kinezi su ga koristili kao začin. Stari Rimljani su vjerovali da vlasac ublažava kašalj i liječi opekotine.

U Evropi, u srednjem vijeku, osim za kuvanje, vlasac je korišten i kao sredstvo za zaustavljanje bolova i krvarenja. Danas se najviše upotrebljava u kuhinji.

Lijep i nezahtjevan

Vlasac ili Allium schoenoprasum je višegodišnja biljka dugih zelenkastih listova, visokih 15 do 30 centimetara, koji podsjećaju na vlati trave. Sjeme vlasca treba posijati u proljeće, a potrebna mu je bogata zemlja i umjereno svjetlo, ne direktno sunce. Dok čekate da proklija treba ga obilno zalijevati. Kada niknu mali busenovi vlasca u obliku trave možete ih razdijeliti i posaditi u saksije ili prozorske sandučiće kako bi se razlistao.

Cvjetovi u obliku loptice

 

Svake tri godine bilo bi poželjno da razdijelite lukovice vlasca, koji ima predivne roze cvjetove u obliku loptice. Međutim, ako ga redovno režete i upotrebljavate za kuvanje, cvijet se ne može formirati. Vlasac se reže tri do pet centimetara iznad zemlje kada se koristi za kuvanje. Rezanje ga održava zdravim.

Postoje različite vrste biljke, u zavisnosti od njene visine i debljine listova. Ima i vrsta koje cvjetaju bijelim cvijetom.

Ljekovita svojstva

Blagotvorna svojstva vlasca dolaze iz njegovih eteričnih ulja. Sadrži i vitamine A, B1 i B2, kalcijum, kalijum, magnezijum, bakar, fosfor i željezo. Ljekovita svojstva utiču na smanjivanje krvnog pritiska, podsticanje apetita i poboljšavanje probave. Zbog navedenih svojstava može se koristiti za čišćenje krvi i organizma.

Upotreba

Vlasac se često koristi kao začin u cijelom svijetu. Ako ga berete ili kupujete, zapamtite da ga u kulinarstvu koristite svježeg. Ako ga želite koristiti idućeg dana, nemojte ga stavljati u vodu jer će tada postati gnjecav. Najbolje bi bilo da ga umotate u vlažnu krpu i takvog stavite u frižider. Pri upotrebi vlasca potrebno je narezati ga na komadiće pa se takav može dodavati supama od povrća, omletima, umacima, jogurtima i sličnim jelima. Često se koristi u kineskoj kuhinji nakon prženja ili pred kraj kuvanja. Odlično se slaže sa svježim sirom i salatama.

Upotreba vlasca se preporučuje dok je svjež te da se ne kuva dugo. Ako ga dodajete u supe ili druga kuvana jela, najbolje bi bilo stavljati ga pred kraj jer će dugim kuhanjem izgubiti svoja ljekovita svojstva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Povrće bogato gvožđem, idealno za sve one koji ne jedu meso Povrće bogato gvožđem, idealno za sve one koji ne jedu meso
Zeleni smuti je idealan proljećni detoks Zeleni smuti je idealan proljećni detoks
Ove začine treba dodavati u sva jela: Čine čuda kod upala Ove začine treba dodavati u sva jela: Čine čuda kod upala
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    14h 52m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    12h 54m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    11h 47m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    11h 52m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    10h 55m
    1