Власеница: "Поход на Пјеновац" са ограниченим бројем планинара

02.02.2021. 18:26
0
ИЗВОР: СРНА

Планинарско-еколошко друштво "АCER" из Власенице и ове године организује планинарску манифестацију "Поход на Пјеновац", која се одржава сваке године прве недјеље у фебруару, а која ће овога пута бити обиљежена скромније него претходних година због епидемиолошке ситуације.

Предсједник овог друштва Драган Илић рекао је да ће у недјељу, 7. фебруара, у походу учествовати 50 планинара.

- Манифестација је дуга пола вијека. У условима несрећа које су нас задесиле и ове епидемије, многе планинарске акције су отказане, неке су одржане у скромном облику, а ми смо одлучили да се традиција не прекида, али да се истовремено уклопимо у оно што је прописано у виду здравствених препорука и броја планинара који могу учествовати у акцији - изјавио је Илић.

Он је додао да пријаве трају до 3. фебруара и да је до сада показано велико интересовање планинара и рекреативаца за ову манифестацију, која је и најмасовнија у БиХ.

- Ми нећемо организовати пропратне манифестације попут `Планинарске вечери`, а не можемо припремити ни храну за тај број планинара. Углавном, биће то симболична шетња по познатој стази -  рекао је Илић.

Он је истакао да влада велико интересовање планинара за организовање "Похода на Пјеновац" у сопственој режији, односно, како каже, планина је слободна и не могу никоме забранити да дођу.

- Пружићемо им логистичку подршку на стази, при том водећи рачуна да се не праве групе веће од 50 учесника -  навео је Илић.

Он је позвао заинтересоване да се пријаве у инбокс "Фејсбук" странице Планинарско-еколошког друштва "АCER" уколико желе да учествују у "Походу", а предност приликом пријаве имаће планинари са искуством.

Стаза је дуга 16,5 километара. Планинари полазе од пећине преко Дебелог брда и Игришта до села која гравитирају према Пјеновцу - Поткозловаче и Мркова. С обзиром на то да ће бити формиране групе, полазак планинара је од 8.00 до 9.00 часова.

У традиционалном "Походу на Пјеновац" преко најљепших пред‌јела Јавор планине код Власенице, прошле године је учествовало више од 800 планинара из Србије, Републике Српске и Федерације БиХ.

Ова планинарска манифестација, која се одржава од 1972. године, сваке прве недјеље у фебруару организује Планинарско-еколошко друштво "АCER" из Власенице. 

Коментари 0
Повезане вијести
Власеничке основке наставиле традицију – фуриозно до титуле најбољих кошаркашица Српске (ФОТО) Власеничке основке наставиле традицију – фуриозно до титуле најбољих кошаркашица Српске (Ф...
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
У саобраћајној несрећи у Власеници смртно страдао мушкарац У саобраћајној несрећи у Власеници смртно страдао мушкарац
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    7h 52m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    18h 10m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    18h 16m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    18h 14m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    17h 5m
    0