Власеничким средњошколцима два олимпијска сребра

08.05.2023. 20:18
0
ИЗВОР: katera.news

Републички ниво Националне географске олимпијаде одржан је од 5. до 7. маја у селу Блажево, на Копаонику, у Научно-наставној бази београдског Географског факултета, који је и организатор овог такмичења.

Власенички географи ни ове године нису изневјерили традицију, те су се са Републичког такмичења у оквиру Националне географске олимпијаде, вратили са двије сребрне медаље. У Средњошколски центар „Милорад Влачић“ одличја су донијели Петар Јурошевић, матурант, и Стефан Лазаревић ученик трећег разреда гимназије, који су тиме остварили и пласман на Европску географску олимпијаду. 

Стефан Лазаревић је од деветог разреда основне школе на географским такмичењима прикупио завидну колекцију медаља.

- Ово је моје четврто учешће на Националној географској олимпијади, а поред ове најновије, на претходним републичким такмичењима сам освојио бронзану и сребрну медаљу, а могу се похвалити и бронзом са Европске олимпијаде. Иако сам имао поприличан број бодова, 73, мислим да сам могао и боље, а ово одличје ме мотивише да наредне године будем још бољи - каже Лазаревић.

Његовом ментору, професорици географије Милани Ивановић, ово је било ватрено крштење.

- Захваљујући професору Драгану Илићу дјеца су завољела географију, а ја сам кренула његовим стопама и ово је моје прво учешће на Географској олимпијади. Драго ми је што дјеца воле овај предмет и види се да је то из срца, јер овдје нема неких вриједних награда. У нашем тиму су била три ученика, освојене су двије медаље и то све говори - искрена је професорица Ивановић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Уступљене фотографије

Иако је већ годину дана у пензији, професор Драган Илић својим искуством и стручношћу и даље помаже да Власеничани на такмичењима  блистају.

- Ученици Средњошколског центра „Милорад Влачић“ већ осам година учествују на овом престижном географском такмичењу  и, већ по традицији, освајају медаље. Ове године на републичком нивоу имали смо три представника, а сребром су се окитила два, Петар Јурошевић  и Стефан Лазаревић. Иако је годинама уназад била међу најуспјешнијим такмичарима, Свјетлани Продановић је  на путу до медаље зафалило мало среће. Иначе, пласман на завршни ниво изборила је и Александра Лазић, али, због поклапања термина републичких такмичења, нажалост, није могла бити са нама на Копаонику - с поносом Илић.

Он је објаснио и како изгледа такмичење на Националној географској олимпијади.

- Такмичење је мултидисциплинарно. Састоји се од писаног теста, теренског рада- гдје ученици у пракси примјењују своја знања, и мултимедијалног теста. У свим овим категоријама  наши ученици показују веома висок степен знања. Међу хиљадама средњошколаца и основаца, који су ове године учествовали, они су у најужем језгру најбољих ђака и зато су и освојили те медаље, односно квалификовали се за наредни степен такмичења, Европску олимпијаду - закључио је Илић.

У тиму најбољих географа Српске се, уз власеничке средњошколце, нашла и Софија Савић, ученица деветог разреда Основне школе „Алекса Јакшић“ у Милићима.

- Од 612 такмичара из основних школа на регионалном нивоу, успјела сам да се пласирам међу 35 најбољих у Србији и Српској. Освојила сам сребрену медаљу и на Европској географској олимпијади крајем јуна, бићу један од представника БиХ - рекла је Савићева којој је географија велика љубав још од шестог разреда.

Коментари 0
Повезане вијести
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
У саобраћајној несрећи у Власеници смртно страдао мушкарац У саобраћајној несрећи у Власеници смртно страдао мушкарац
Ухапшено лице због неплаћених казни за прекршаје Ухапшено лице због неплаћених казни за прекршаје
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    17h 40m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    17h 11m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    13h 27m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    17h 34m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    9h 22m
    2