Vlaseničkim srednjoškolcima dva olimpijska srebra

08.05.2023. 20:18
0
IZVOR: katera.news

Republički nivo Nacionalne geografske olimpijade održan je od 5. do 7. maja u selu Blaževo, na Kopaoniku, u Naučno-nastavnoj bazi beogradskog Geografskog fakulteta, koji je i organizator ovog takmičenja.

Vlasenički geografi ni ove godine nisu iznevjerili tradiciju, te su se sa Republičkog takmičenja u okviru Nacionalne geografske olimpijade, vratili sa dvije srebrne medalje. U Srednjoškolski centar „Milorad Vlačić“ odličja su donijeli Petar Jurošević, maturant, i Stefan Lazarević učenik trećeg razreda gimnazije, koji su time ostvarili i plasman na Evropsku geografsku olimpijadu. 

Stefan Lazarević je od devetog razreda osnovne škole na geografskim takmičenjima prikupio zavidnu kolekciju medalja.

- Ovo je moje četvrto učešće na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi, a pored ove najnovije, na prethodnim republičkim takmičenjima sam osvojio bronzanu i srebrnu medalju, a mogu se pohvaliti i bronzom sa Evropske olimpijade. Iako sam imao popriličan broj bodova, 73, mislim da sam mogao i bolje, a ovo odličje me motiviše da naredne godine budem još bolji - kaže Lazarević.

Njegovom mentoru, profesorici geografije Milani Ivanović, ovo je bilo vatreno krštenje.

- Zahvaljujući profesoru Draganu Iliću djeca su zavoljela geografiju, a ja sam krenula njegovim stopama i ovo je moje prvo učešće na Geografskoj olimpijadi. Drago mi je što djeca vole ovaj predmet i vidi se da je to iz srca, jer ovdje nema nekih vrijednih nagrada. U našem timu su bila tri učenika, osvojene su dvije medalje i to sve govori - iskrena je profesorica Ivanović.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Ustupljene fotografije

Iako je već godinu dana u penziji, profesor Dragan Ilić svojim iskustvom i stručnošću i dalje pomaže da Vlaseničani na takmičenjima  blistaju.

- Učenici Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ već osam godina učestvuju na ovom prestižnom geografskom takmičenju  i, već po tradiciji, osvajaju medalje. Ove godine na republičkom nivou imali smo tri predstavnika, a srebrom su se okitila dva, Petar Jurošević  i Stefan Lazarević. Iako je godinama unazad bila među najuspješnijim takmičarima, Svjetlani Prodanović je  na putu do medalje zafalilo malo sreće. Inače, plasman na završni nivo izborila je i Aleksandra Lazić, ali, zbog poklapanja termina republičkih takmičenja, nažalost, nije mogla biti sa nama na Kopaoniku - s ponosom Ilić.

On je objasnio i kako izgleda takmičenje na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi.

- Takmičenje je multidisciplinarno. Sastoji se od pisanog testa, terenskog rada- gdje učenici u praksi primjenjuju svoja znanja, i multimedijalnog testa. U svim ovim kategorijama  naši učenici pokazuju veoma visok stepen znanja. Među hiljadama srednjoškolaca i osnovaca, koji su ove godine učestvovali, oni su u najužem jezgru najboljih đaka i zato su i osvojili te medalje, odnosno kvalifikovali se za naredni stepen takmičenja, Evropsku olimpijadu - zaključio je Ilić.

U timu najboljih geografa Srpske se, uz vlaseničke srednjoškolce, našla i Sofija Savić, učenica devetog razreda Osnovne škole „Aleksa Jakšić“ u Milićima.

- Od 612 takmičara iz osnovnih škola na regionalnom nivou, uspjela sam da se plasiram među 35 najboljih u Srbiji i Srpskoj. Osvojila sam srebrenu medalju i na Evropskoj geografskoj olimpijadi krajem juna, biću jedan od predstavnika BiH - rekla je Savićeva kojoj je geografija velika ljubav još od šestog razreda.

Komentari 0
Povezane vijesti
Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
U saobraćajnoj nesreći u Vlasenici smrtno stradao muškarac U saobraćajnoj nesreći u Vlasenici smrtno stradao muškarac
Uhapšeno lice zbog neplaćenih kazni za prekršaje Uhapšeno lice zbog neplaćenih kazni za prekršaje
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    16h 28m
    5
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    19h 11m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    14h 3m
    6
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    22h 56m
    0
  • Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
    20h 57m
    0