Власницима више станова већи порез

05.12.2023. 08:38
3
ИЗВОР: glassrpske.com

Влада Републике Српске планира у идућој години да уведе више реда у опорезивање непокретности, а по свему судећи, власници више станова и кућа плаћаће већи намет од оних који имају само један објекат у којем живе.

Наиме, у Програму економских реформи РС за период од 2024. до 2026. године наведено је да су потребна одређена прилагођавања Закона о порезу на непокретности и то о питању укључености општина и градова у процес употпуњавања Фискалног регистра непокретности и утврђивања вриједности некретнина.

- Потребно је урадити анализу и направити одређена прилагођавања у односу на висину пореских стопа оних пореских обвезника који имају више непокретности од оних који имају само једну некретнину намијењену за становање - наведено је у Програму економских реформи, који је у петак усвојила Влада РС.

Такође, акценат ће бити стављен и на управљање имовином у власништву јединица локалне самоуправе како би се обезбиједило ефикасно и транспарентно управљање те заштитио јавни интерес општина и градова.

- Примјери земаља у региону показују да стратешко управљање имовином утиче и на повећање прихода од имовине и то од осам до 25 одсто буџета на локалу - стоји у документу.

У Савезу општина и градова подржавају намјеру да буде уведено више реда приликом опорезивања непокретности.

- Тај порез је изворни приход општина и градова. У интересу локалних заједница је да обухват корисника буде већи, али и да буде донесена виша стопа пореза за оне који имају више станова и кућа. Тиме би и приход од овог намета био већи у локалним буџетима - казао је “Гласу Српске” предсједник Савеза општина и градова РС Љубића Ћосић.

Када је ријеч о имовини локалних заједница, наглашава да је потребно пописати сву имовину те је заштитити и квалитетно њоме располагати.

- Тамо гдје је могуће, односно издавањем, градови и општине могу остварити одређени приход. Све то зависи и од степена развијености локалних заједница. Велики градови могу да остваре и значајнији приход од своје имовине, док, с друге стране, оне локалне заједнице у којима су негативни трендови, поготово демографски, те нису привлачне за улагања, али су и са аспекта позиције и саобраћајне приступности изоловане, не могу значајније повећати приходе од имовине - закључио је Ћосић.

Министарка финансија РС Зора Видовић раније је у интервјуу “Гласу Српске” рекла да је потребно да они који имају више некретнина плаћају и већи порез.

- Једног човјека који има кућу потребно је ослободити пореза на непокретности, што је и урађено, али имамо људе који имају десет станова, викендице на подручју општине. Не може општина утврдити исти порез за оног ко има један стан у којем живи и оног ко има десет станова. То је потребно реално опорезивати. Поред тога, само мало имовине је пријављено. Ниједна општина није узела из катастра некретнине и евидентирала све - казала је Видовићева.

Дивиденда

У Програму економских реформи наведено је да Влада, уважавајући иницијативу Савеза синдиката Републике Српске, планира опорезивање дивиденде.

- На овај начин дошло би до смањења сиве зоне и био би олакшан инспекцијски надзор, а везано за контролу појаве исплата дијела плата у готовини које нису приказане - стоји у документу.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Pero 05.12.2023. 12:45
    Zvuči razumno i pošteno, ali će dovesti do povećanja cijena. Jedino će država/opština profitirati, ovima što su puni para je svejedno, a siromašnom će biti skuplje. Ali nema veze, siromašni će najviše da se raduju jer je pošteno da bogatiji plate više poreza.
  • Generic placeholder image
    Hari 05.12.2023. 11:31
    Pošteno bi bilo ko ima više imovine da više i plati poreza. Neko čitav radni vijek nemože da zaradi i uštedi da kupi samo jedan stan il i da napravi kuću za život. A na drugoj strani ogromna većina novopečenih bogataša koji su se na sumnjiv način preko noći obogatili imaju na desetine stanova, kuća i poslovnih prostora. Niti ih ko pita kako su se tako brzo i lako "skućili" ni dali plaćaju porez od izdavanja. A o porezu na nepokretnosti na imovinu kojom raspolažu da i ne pričamo. Dobar potez koji je za svaku pohvalu ako prođe.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 05.12.2023. 09:45
    Kako li će nam gradonačelnik platiti porez za tolike stanove?
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 18m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 2m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 15m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 29m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 21m
    0