Власт у Србији попушта, обећали измјене и допуне закона о експропријацији

05.12.2021. 19:46
0
ИЗВОР: N1 Србија

Дан послије протеста, предсједник Владе Србије је тужна, захтјеве окупљених сматра неуставним, али као и предсједник, обећала је измјене и допуне закона о експропријацији.

Зелени блок, међутим, тражи и закон против рудника литијума и смјену цијелог РЕМ-а, а за сљедећу недјељу најављују блокаду дужу за још један сат.

Након што је предсједник рекао да ће тражити измјене и допуне Закона о експропријацији, предсједница Владе жеље ће изгледа и испунити.

- Што се тиче Закона о експропријацији, ми ћемо имати спремне Измјене и допуне тог закона на редовној сједници Владе у четвртак. Јасно је предсједник дао налог да се продуже ти рокови. Разговараћемо још са људима у међувремену, видјећемо шта је још проблематично - казала је премијерка Ана Брнабић.

А они са којима нису разговарали најавили су нову блокаду путева за сљедећи викенд, а на листу захтјева додали су и закон против рудника литијума, као и смјену свих чланова РЕМ-а.

- Биће нас све више. Цијела Србија је устала. Видјели сте у Берлину протест, у Лондону протест, биће и у региону, и они исте проблеме имају као и ми, дакле све је исто као и до сада. Никакав проблем да трају и три сата - поручио је Александар Јовановић Ћута.

Лидер странке „Заједно за Србију“ и отворене грађанске платформе „Акција“ Небојша Зеленовић додаје „тражимо да се отворе јавни сервиси за струку која ће да објасни каква нам пропаст слиједи: поцркаћемо сви, ако се не будемо са овим изборили. Вода, ваздух и земља морају бити заштићени. Грађани морају знати истину".

Да, осим блокаде, не постоје други начини да се људи изборе за своја права, рекао је за N1 политиколог Бобан Стојановић

- Овдје су људи махом због Рио Тинта и екологије, али добрим дијелом јер им је доста свега и што не могу више да поднесу ово што ради власт. И да треба ићи оваквим типом протеста, значи, врло јасни захтјеви који врло лако могу да буду испуњени. Значи, нису захтјеви да Вучић поднесе оставку - казао је Стојановић.

За предсједницу Владе, међутим, протести немају везе са екологијом, а захтјеве за повлачење закона сматра неуставним.

- Грађани, да ли могу да буду незадовољни? Па, наравно, ово је демократија. Па ми смо видјели толико протеста у посљедњих неколико година у Србији. Није било полиције, у Европи сте видјели водене топове. Али, овдје знате, човјек узме са међународног путног правца изгура жену и то је овдје кршење свих људских права - сматра Брнабић.

На питање репортерке N1 да ли то значи да она правда такво понашање полиције према женама или према било коме ко мирно протестује, и да подржава нападе, јер тога има и у Европи, Брнабић је одговорила:

- Ми смо много толерантнији него било која европска земља, ви полицију јуче нисте ни видјели.

Видео: N1 Србија

Оно што грађани након протеста јесу видјели је подршка јавних личности, па је тако подршка првог тенисера свијета Новака Ђоковића изазвала највећу пажњу.

Поред њега протесте су подржале и Милица Мандић, Јована Прековић, као и велики број спортиста и умјетника.

Коментари 0
Повезане вијести
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Брнабић: Наметање резолуције о Сребреници врхунац правног насиља Брнабић: Наметање резолуције о Сребреници врхунац правног насиља
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 23m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    16h 37m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    14h 27m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    6h 52m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    12h 25m
    0