Воћари Српске очајни, jабуке само за прераду

05.09.2023. 09:09
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Берба јабука на плантажама у Српској полако се захуктава, а позитивну атмосферу у воћњацима замијенио је страх и зебња произвођача који ће из још једног производног циклуса изаћи кратких рукава, јер због лоших приноса и катастрофалног квалитета неће ни изблиза подмирити трошкове.

Истакао је то за “Глас Српске” предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић наводећи да је нерентабилна производња уназад три године натјерала 50 одсто воћара да дигну руке од тог посла.

- Већ неколико година скоро сви воћари у Српској послују са губитком или позитивном нулом, сви су презадужени, ради са старом механизацијом, нисмо финансијски потковани и не можемо пратити технологију. Људи више неће да иду у губитке па одустају од производње - прича Дојчиновић.

Очекивања су, каже Дојчиновић, да се стрмоглави пад домаћег воћарства, које је некада могло хранити цијелу БиХ, настави.

- И ова сезона је катастрофална. Не можемо ни изблиза задовољити потребе домаћег тржишта. Комплетно воћарство поткозарског краја је током љета било изложено граду који као да је неко наводио. Три пута је ишао истим координатама и нанио толике штете да је највећи дио јабуке за индустрију гдје су ниске цијене, свега 0,30 КМ по килограму што не може покрити ни трошкове радника у берби. Да не причамо о осталим улагањима. Прве класе биће јако мало, свега 30 одсто од планиране производње - рекао је Дојчиновић и додао да је крушка подбацила и до 90 одсто у односу на лани, како квалитетом тако и цијеном. 

И предсједник Управног одбора Удружења воћара РС Дарко Милошевић каже за “Глас” да је домаће воћарство у брзој силазној путањи.

- Произвођачи немају рјешења за климатске промјене, јер је то борба која захтијева велике инвестиције. Воћари у БиХ и Српској су препуштени сами себи када је ријеч о увозу, превише воћа стиже из Пољске, Аустрије, Италије по дампинг цијенама будући да је субвенционисана роба тако да наши воћари не могу постићи озбиљније цијене које би им омогућиле улагања. Ресорно министарство нам потпомаже у подизању нових засада, уградњи противградних мрежа и свега оног што је неопходно за савремен, квалитетан воћњак, али упркос свему томе не остварује се економска рачуница која би задовољила самог произвођача - навео је Милошевић. 

Осим града, какао истиче Милошевић, негативне посљедице су оставиле и прољећне кише због којих су у фази цвјетања бројна стабала било захваћена биљним болестима што се такође одразило на смањење приноса.

Сада се беру и продају љетне сорте попут “Гале”, а права кампања креће крајем септембра. На Мајевици и у Семберији јабука је солидно родила, али у Поткозарју, које је највећи произвођач, већина рода завршиће у преради. Домаће воћарство је у тешкој ситуацији, шта ће тачно бити знаћемо кад се берба баш захукта, али нисмо нимало оптимисти - рекао је Милошевић.

У воћњацима предузећа “Агроимпекс”, који се простиру на 250 хектара, штета на парцелама које нису под противградним мрежама је превелика.

-  Парцеле које нису под мрежом уништене су сто одсто и тако је код других произвођача.  Кад се заврши берба знаћемо колико је род подбацио. Мањак робе одразиће се негативно на цијену, јабуке ће дефинитивно бити скупље јер их нема – рекао је директор поменутог предузећа Никола Вукелић и додао да прве сорте већ извозе у Уједињене Арапске Емирате.

Турци

Никола Вукелић каже да због недостатка домаће радне снаге већ трећу годину ангажује бераче из Турске.

- Већ нам је стигло око 70 Турака у бербу, а очекујемо и долазак око 50-60 берача из Србије који долазе сваке године. Преостали дио берача чини домаћа радна снага - рекао је Вукелић.

 

Аутор: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    15h 15m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    15h 29m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    15h 21m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    17h 46m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    6h 10m
    0