Возач Зоки спасио путнике из запаљеног буса

12.08.2019. 10:06
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Плућа пуна дима, лице црвено од пламена, замућен вид од садржаја противпожарног апарата који му је прснуо у очи - тако је синоћ изгледао Зоран Марјанов (50) који је био за воланом запаљеног аутобуса са српским туристима у Грчкој.

Чим је прегазио душек на ауто-путу појавиле су се искре, а неколико секунди потом пламен је већ буктао између седишта на којима су били успавани путници.

У мрклом мраку и диму, уз врисак унезверених људи и у само неколико секунди Зоран је организовао евакуацију и кренуо да гаси пламен.

-Неколико ствари морао сам да урадим у исто време и то је ишло само од себе, не знам како. Почело је варничење, стао сам, и истрчао. Већ сам видео дим и појавио се пламен. Вратио сам се у аутобус, деблокирао врата док је још електроника радила и рекао путницима да изађу, а онда сам узео апарат за гашење пожара - прича Зоран за телеграф.рс.

Најгоре је било, каже, онима у задњем дјелу аутобуса. Путници су одмах могли да виде ватру, а простор је испунио дим. Било је мало и панике, људи су вриштали, али је евакуација је, срећом, брзо завршена.

-У моменту су се организовали, пола људи је кренуло на предња, а пола на задња врара. Покупили су се што су могли од ствари и излетјели. Нису се спетљали, нису падали, удаљили су се од аутобуса за случај да нешто експлодира - присећа се Зоран.

Али, за Зорана је тек почела борба са ватром. Гасио ју је апаратом, али она је само на моменте посустајала и поново буктала. Ватрогасци су стигли за 15-20 минута и читавих пола сата гасили буктињу. За аутобус није било спаса.

Оно што је усљедило је спасавање пртљага. Унутра, на седиштима, изгорело је тек понешто што су путници оставили у паничном бегу, али у коферима је много више...

Врата се отварају електронски, дакле, након пожара све је остало забрављено. Зоран је разбио стакло, пронашао кључ, а потом ушао у бокс препун дима и бацао кофере које ватра није захватила. Каже, ни тада није размишљао.

Душек није могао да избјегне

Како каже Зоран, најпре је видео неке шарене расуте ствари по путу, које су изгледале као да су испале из неког камиона. Убрзо, примјетио је некакву избочину на путу. Био је то сивкасти, једва видљиви душек и све што је могао у том тренутку јесте да преко њега пређе.

-Са љеве стране (у брзој траци) ме је претицао аутомобил. Нисам могао нагло да кочим, јер би тада сигурно било повређених. И да пређем у зауставну траку, опет бих га закачио. Једино решење било је да пређем преко њега. И све би било добро да није имао жицу у себи која се задњем дјелу аутобуса закачила за мотор - објаснио је Зоран.

И у агенцији "Александрија" казали су да није било начина да се избегне незгода и да је упетљана жица у инсталацијама највертоватније изазвала овај пожар.

- Ми смо одмах организовали транспорт. Добро је да нема повређених и да су сви путници безбједно стигли у Београд - казали су.

Путници су други аутобус, који је кренуо из Грчке ка Београду чекали око 2 и по сата и за добру организацију многи су похвалили агенцију.

До сад није ни казну добио

Како каже, већ двадесет година бави се овим послом и редован је на турама за Грчку. О томе свједоче и бројни путници који су на фејбуку написали похвале за њега, истичући да су путници спасени само захваљујући његовој присебности.

 

- Нисам имао никада несрећу, па чак ни казну нисам добио за прекршај у саобраћају. Овако нешто доживео сам први пут - казао је.

Коментари 0
Повезане вијести
Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО) Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Отпао точак аутобуса и повриједио двије жене Отпао точак аутобуса и повриједио двије жене
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    22h 31m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    22h 38m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    19h 20m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    13h 58m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    14h 30m
    0