Возачи у БиХ остају без возачких дозвола?

15.07.2022. 20:58
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Грађани БиХ могли би остати без возачких дозвола јер је преговарачки поступак за набавку тих докумената поништен, важећи уговор истиче за који дан, а од надлежних нема конкретног одговора како ће ријешити тај проблем.

Канцеларија за разматрање жалби БиХ поништила је спорну набавку образаца возачких дозвола вриједну 800.000 КМ, коју је Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) без јавног конкурса додијелила компанији “Милбауер”. Према образложењу одговорних из ИДДЕЕА, тај преговарачки поступак са “Милбауером” склопљен је јер су потрошене све уговорене количине возачких дозвола према важећем уговору о испоруци личних карата и возачких дозвола. Канцеларија за разматрање жалби је утврдила да овакво образложење није законито, те је констатовала пропусте у раду ИДДЕЕА.

- Иако је поништен уговор, испорука возачких дозвола је настављена, па се поставља питање по ком основу. Са друге стране, никакав поступак против одговорних унутар ИДДЕЕА није покренут због утврђених незаконитости у склапању тог посла преговарачким путем - навео је извор “Гласа Српске” из ИДДЕЕА.

Објашњава да и важећи уговор за набавку возачких, али и личних карата престаје да важи за који дан.

- ИДДЕЕА је покренула јавну набавку за возачке и личне касно и то 3. маја, са роком доставе понуда до 16. јуна, односно само мјесец прије истека важећег уговора. Овај поступак је покренут тек када су уочени пропусти и незаконитости у вези са возачким дозволама. Међутим, нови поступак је обустављен због уложене жалбе. Са друге стране, и да није било жалбе, немогуће је да било који понуђач достави понуду, да се потпише уговор и да буду испоручена документа у тако кратком периоду. Због свега тога поставља се питање зашто се уопште спроводио преговарачки поступак за возачке дозволе и зашто није на вријеме покренут поступак јавне набавке возачких дозвола и личних карата - навео је извор.

Наш саговорник је додао да је то посљедњих година модел изврдавања Закона о јавним набавкама и да се, свјесно, касни са поступцима и тако погодује постојећим добављачима. Исти извор подвукао је да треба испитати ко је одговоран за све те пропусте, те да надлежни у поменутој агенцији треба да дају одговор хоће ли становници БиХ остати без докумената или ће чак можда плаћати више цијене за њих због немогућности достављања конкурентних понуда.

На питања “Гласа Српске” која су прослијеђена на и-мејл адресу службе Односи са јавношћу ИДДЕЕА 29. јуна, штуре одговоре смо добили тек прије два дана и то након што смо им рекли да им истиче и законом предвиђени рок за одговоре.

- ИДДЕЕА  је искористила законом предвиђене могућности и предузела све прописане радње из надлежности, како би грађанима и даље омогућила возачке дозволе. Грађани и даље могу подносити захтјеве за издавање возачких дозвола - казали су у ИДДЕЕА.

За двије написане реченице требало им је 15 дана, а из свега се не може закључити да ли ће и до када грађани БиХ моћи да подносе захтјеве за возачке дозволе.

Прекршајне пријаве

Поред поништења преговарачке набавке, Канцеларија за разматрање жалби БиХ одлучила се и да пред надлежним судом покрене прекршајни поступак против ИДДЕЕА. Канцеларија се ријетко одлучује за покретање оваквих поступака, који могу довести до новчаних казни за уговорне органе и одговорна лица, што показује податак из извјештаја о раду ове институције, која је у 2020. години покренула само два прекршајна поступка, а прошле године један. 

Аутор: Маријана Миљић Бјеловук

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
У БиХ ухапшено 36 лица У БиХ ухапшено 36 лица
Бесплатно и анонимно тестирање на ХИВ и хепатитис Бесплатно и анонимно тестирање на ХИВ и хепатитис
Прва жена у БиХ са трансплантираним срцем која је родила бебу Прва жена у БиХ са трансплантираним срцем која је родила бебу
Најчитаније
 • Тестамент Максе Деспића
  11h 52m
  0
 • Отац убио сина, па извршио самоубиство
  10h 26m
  0
 • Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
  11h 55m
  0
 • У БиХ ухапшено 36 лица
  10h 9m
  0
 • Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
  8h 43m
  0